naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Beleef de Lente 2019 start op 17 februari   *   Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online
Toon alle blogs & vlogs

Door Saskia Wijte
Beleef de Lente

Bevrijdingsdag

Saskia Wijte | zaterdag 5 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 276x

Vandaag is het 5 mei en vieren we onze vrijheid. De kauwtjes hebben zo hun eigen bevrijdingsdag. Op 3 mei kroop het eerste kuiken uit het ei en vanmorgen vroeg bevrijdde ook kuuk vijf zich uit het ei.

In anderhalve dag is er flink wat veranderd in de kast. Eergisteren, donderdag 3 mei, zat ma kauw nog op 5 eieren. Sinds vanmorgen heeft ze vijf kauwkuikens onder haar veren. Een nieuwe fase breekt nu aan voor pa en ma. Het broeden op de eieren is voorbij, het (op)voeden van vijf hongere kuikens is begonnen. Dat is nog even wennen geblazen, vanmorgen kieperde ma per ongeluk een van de kuikens buiten het nest (Zie dit filmpje). Dit uitstapje was gelukkig van korte duur. 

Honger

In plaats van vijf eieren zijn er nu vijf bedelende snaveltjes in beeld. De kuikens hebben honger en willen eten. En wel nu. Aan de ouders de taak om de magen van de kuikens te vullen en hun honger te stillen. 

Kauwen zijn stadsbewoners en eten alles wat voor handen is. Het zijn geen voedselspecialisten die alleen van bijvoorbeeld insecten, zaden of muizen leven. Ze scharrelen over het algemeen op de grond hun kostje bij elkaar en kennen een gevarieerd dieet: slakken, bessen, zaden, insecten, maar ook restanten van ons eten (patat! brood!), etcetera.

De jonge kauwtjes eten vanaf meet af aan mee met wat de pot schaft. Op onze camera is het niet altijd goed te zien wat de kauwen eten. Gelukkig zijn er onderzoeken waarin dit uitgebreid is uitgezocht. Een greep uit het diner van de kauwtjes van de eerste  paar dagen: kevers, rupsen, spinnencocons, vliegen, spinnen, stukjes brood en wormen. Kortom, aan variatie geen gebrek!

Maar wat voor mensen geldt is ook zeker op de dieren van toepassing: niet alle soorten voeding zijn even gezond. Op alleen patat is het lastig om gezonde kauwtjes groot te brengen..


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht