Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bevrijding!

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 5 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1013x

Het is hard werken voor een kerkuilkuiken voordat het geboren is. Nu er steeds meer kerkuilkuikens het levenslicht zien, is het mooi om er bij stil te staan hoe dit in zijn werk gaat.
Foto archief Natuurmuseum Fryslân cameron

Voor de bevrijding

Eén tot drie dagen voor het uitkomen van het eerste ei produceert het jong reeds piepende geluidjes. Vrouw kerkuil gedraagt zich onrustig en reageert onmiddellijk met een “klokkend” geluid. Na een aantal uren hard werken van het jong verschijnt een klein gaatje in de eischaal. Het kan nog wel uren duren voordat het jong uit het ei kruipt. Soms helpt vrouw kerkuil het jonge uilskuiken door stukjes eischaal te verwijderen of door de taaie eivliezen door te bijten. Ook gebruikt ze, héél voorzichtig, haar poot daarbij. De resten van de eischaal worden naast het nest gelegd, platgetrapt en/of deels opgegeten.  

Niet uitgekomen eieren

Onbevruchte of niet uitgekomen eieren komen vaak onder de braakballen terecht. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren gelegd zijn, komen de jongen uit hun ei. Mooi geregeld, want zouden alle jongen tegelijk uit het ei komen dan zou vrouw kerkuil niet in staat zijn alle uilskuikens van voedsel te voorzien.

 

 

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs