Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Beter 10 vogels in de lucht dan één in de hand

Jochem Kühnen | donderdag 29 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 161x

Het is een beperkte blik in het leven van een Gierzwaluw, de blik in de nestruimte van het Beleef de Lente paartje en hun jongen. De jongen zitten nog het meest knus in het nest, maar zo gaat het niet overal.

Luxe woning


Afgelopen tijd is het lang flink warm geweest. De Beleef de Lente gierzwaluwen zitten op een goed plekje. De nestruimte is in de goot/dak-constructie ingebouwd en wordt niet direct door de zon beschenen. Het wordt er dan ook niet zo snel erg warm. Maar niet alle gierzwaluwen hebben de luxe op zo’n mooi plekje terecht te kunnen. Het is voor de vogels niet in te schatten hoe de temperatuur zich in een nestruimte zal ‘gedragen’ gedurende het seizoen. Daarom worden wel eens plekjes gekozen die eigenlijk niet erg gunstig zijn en te warm kunnen worden.

 

Naar buiten!


Op een plek die veel zonlicht krijgt, bijvoorbeeld onder dakpannen op zuid of west, is het afgelopen tijd erg warm geworden. Voor sommige jongen was het te warm. Ze zijn naar buiten gegaan in een wanhoopspoging koelte te vinden. In de buurt waar ik woon werden op de grond een dood jong gevonden en een nog levende. De levende is bij een vogelopvang terecht gekomen en zal daar goede zorg krijgen en het hopelijk redden.

 

Gierzwaluw op de grond


Jonge gierzwaluwen op de grond redden het in veel gevallen niet. Als ze door mensen worden gevonden is de opvang eigenlijk de enige goede oplossing. Als het een volwassen vogel is die op de grond terecht is gekomen is de opvang niet altijd nodig. Afhankelijk van wat de oorzaak is kan een beetje rust soms genoeg zijn en kan de vogel daarna weer de vrijheid krijgen. Een gezonde Gierzwaluw kan prima weer de lucht in komen. Het best kan dat geprobeerd worden door op een rustige en open plek met gestrekte arm de vogel op de vlakke hand te houden. Meestal kijkt de vogel even rond en kiest dan het luchtruim. Soms zijn enkele pogingen nodig. Gooi een gevonden Gierzwaluw in geen enkel geval de lucht in. Dit is nergens voor nodig en erg gevaarlijk! Als de vogel niet gezond en vitaal oogt, is hier ook de opvang de enige bestemming. Zelf een vogel in huis houden is niet toegestaan en ook om andere redenen af te raden.

 

Top-tijd: genieten!


De meesten van ons krijgen als het goed is nooit een Gierzwaluw op de grond te zien. Maar kijk omhoog, er zijn er nu flink wat in de lucht te zien. Het is top-tijd nu, genieten! Hieronder een filmpje van gierzwaluwen boven onze straat.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs