Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Beste bezoekers van Beleef de Lente 2019

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | zaterdag 16 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1186x

Vogelwerkgroep Gemert heet u weer van harte welkom bij Beleef de Lente 2019. De valken zijn al enkele weken bezig voorbereidingen aan het treffen voor het komende broedseizoen. Voorzichtige prooioverdrachten en steeds vaker bezoekjes aan de nestkast en de overbekende wiphoek.
De toren in De Mortel

Het is zelfs niet ongebruikelijk dat ze al in januari met copulaties beginnen. Een gevaar dat ieder broedseizoen op de loer ligt, wordt gevormd door de rondzwervende thuisloze slechtvalken, zij zullen proberen om de broedlocatie over te nemen. Met name een overname door een vrouwtje kan tot de teloorgang van het broedsel leiden. Dit zagen wij in het broedseizoen 2018 gebeuren toen waarschijnlijk het nu huidige vrouwtje het toen zittende vrouwtje boven de toren sloeg en op de vierde ring haar werk afmaakte.

Potentieel broedpaartje

Maar nu een nieuw seizoen en wij hebben er weer zin in.
Op dit moment zijn twee ongeringde exemplaren als potentieel broedpaartje aanwezig, een mannetje dat in 2015 het territorium overnam en een vrouwtje dat in 2018 haar intrede in De Mortel deed. De afgelopen weken zijn er al voorzichtige prooioverdrachten waargenomen en zijn ze steeds vaker in en rond de nestkast te zien. Maar ook nu zijn er weer indringers gesignaleerd die het het huidige paartje lastig zullen gaan maken.

Leerzaam kijkgenot

Het voltallige team vrijwilligers BDL 2019 hopen dat het nieuwe paartje slechtvalken dit jaar een succesvol broedsel zullen hebben. Ik wens u namens het gehele “team slechtvalk” een wederom zeer leerzaam kijkgenot bij het bekijken van de webcambeelden van deze prachtige roofvogels.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze website www.vwggemertslechtvalk.nl

 

VWG Gemert, Martin

Huidige man en vrouw

Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs