Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Beschuit met muisjes in de Alde Feanen!

Merel Zweemer | maandag 19 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 552x

Onze meest oplettende kijkers hadden het al in de smiezen, maar dankzij het filmpje van Jonathan is het voor iedereen duidelijk: er is zaterdagochtend een zeearend kuiken geboren! Prachtig nieuws op een heerlijke lentedag.
Het pykje is als wit bolletje zichtbaar onder de snavel van V.

Wat voorafging

Laten we nog even teruggaan in de tijd. Op 10 maart zagen kijkers en ook de mensen in ons team dat vrouw zeearend (V) wat anders op het nest zat dan normaal. Hoger, onrustiger. Nadat ze de nacht van 10 op 11 maart op het nest doorbracht, was het zeker dat ze een ei had gelegd. Op 14 maart toonde V opnieuw iets ander gedrag op het nest. Het vermoeden is dan ook dat ze toen een tweede ei heeft gelegd, maar omdat we niet in het nest kunnen kijken, weten we dat niet zeker.
De komst van één of meer eieren leidde uiteraard tot een kuikenpoll, ofwel wanneer denkt ieder dat het eerste kuiken komt? In de ingevulde onderzoeksheet zeearend heeft Liede 17 april aangegeven. Binnen ons team is het Albert die de datum goed voorspeld heeft. Beide gefeliciteerd!

Prooiaanbod

Met de geboorte van dit kuiken zijn we er nog niet. Als V inderdaad een tweede ei heeft gelegd, zou dat ook binnenkort moeten uitkomen. Maar dan begint het harde werken eigenlijk pas. In de eerste paar weken zal vooral man zeearend (M) op jacht gaan en voldoende prooi moeten aanleveren voor zowel de jongen als V. Op enig moment zal V bijspringen omdat het teveel werk wordt voor M alleen. We zijn dan ook heel benieuwd naar het prooiaanbod dat op het nest geleverd gaat worden. Hierbij wederom een oproep om het door te geven via de onderzoeksheet!

Minder mooi nieuws

De week begon met wat minder mooi nieuws; in zowel de Brabantse als de Dordtse Biesbosch bleken de bomen waar de zeearenden in broedden, te zijn omgewaaid. In beide nesten lagen al eieren. Voor deze twee paartjes is het broedseizoen waarschijnlijk voorbij. Erg zonde, maar zo’n nest weegt nogal wat en bomen vallen wel eens om. Gelukkig maakt het nieuws uit de Alde Feanen veel goed. Voor het eerst kunnen we het gehele broedproces op de voet volgen. Veel kijkplezier de komende tijd!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs