Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Beschuit met muisjes

Sienna Obdeijn | maandag 17 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 445x

Volgens de verwachtingen zou het nog een aantal dagen duren voor het eerste ei zou uitkomen, maar deze kuikens hadden er alvast zin in. Klaar om de wereld buiten het ei te ontdekken.
Foto: Jelle de Jong

Twee beschuit met muisjes

Gisteren middag klonk er vanuit één van de eieren kuikengepiep. Mevrouw Torenvalk waarschuwde meneer Torenvalk die nog even van het moment gebruik maakte om op de eieren te kunnen zitten, zoals goed te zien is in het filmpje van Lisa. Niet veel later werd er een gaatje in een ei gezien en vanmorgen rond 4 uur werd er een eischaal aan de kant gelegd door mevrouw Torenvalk. Dan ruim een uur later is het kuiken voor het eerst zichtbaar.

Het tweede kuiken zette er ook vaart achter en is inmiddels ook uit het ei. Onder de veren van moeder Torenvalk zullen de kuikens eerst opdrogen en de eerste tijd nog goed warm gehouden worden. Meneer Torenvalk, als trotse vader, komt direct een muis brengen die mevrouw Torenvalk gretig aanneemt, zoals mooi in beeld gebracht door Odette. Deze verse muis wordt eerst nog even aan de kant gelegd, maar zal later ongetwijfeld opgepeuzeld worden.

Zware taak

Voor de kuikens is het een hele klus om henzelf uit het ei te worstelen. Toch zullen ze het helemaal alleen moeten doen. Met hun sterke snavel pikken ze een gaatje in de eischaal en vanaf daar wordt het gat groter gemaakt. Uiteindelijk zal het kuiken zich steeds meer proberen te strekken om het ei te laten breken en de vrijheid tegemoet te gaan. Dit kost voor het kuiken onwijs veel energie en tussen door zal het kuiken uitrusten, waardoor het uitkomen vaak uren duurt.

Het is nu even de vraag wanneer de andere eieren uit zullen komen. Het kan zijn dat zij nog een paar dagen op zich laten wachten voordat zij uit het ei kruipen. De komende tijd zal er in ieder geval meer te zien zijn in de nestkast van de jonge Torenvalk ouders. Ze zullen veel voedsel moeten vangen en aanleveren om de jonge valkjes te voeden.

De tijd van rustig op het nest zijn nu voorbij, vanaf nu zal er hard gewerkt moeten worden.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs