Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Beschuit met muisjes

Adrie Duivenvoorden | donderdag 6 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 993x

De afgelopen dagen "regent" het eierdopjes in de Huiszwaluwkolonie. Hoewel ons camerapaar zich spoedig ook trotse ouders zal mogen noemen, zijn enkele paren hen voor.

Uit dat piepkleine glanzende eitje is een kuikentje gekropen van 1 gram, kaal en blind die in enkele weken uitgroeit tot een vliegklare  Zwaluw. Ouders krijgen het er druk mee, vangen ongeveer 8000 insecten op een dag om de hongerige jongen te voeden. De eerste dagen zijn cruciaal voor de jonge kuikens.

Foefje

Wanneer de Zwaluwen door weersomstandigheden weinig of niet vliegen, daalt de temperatuur van de jonge Zwaluwen. Ze worden sloom en verbruiken weinig energie. De groei wordt vertraagd, en de toename in gewicht neemt later weer toe. Toch gaat dit niet altijd op, het is juist na die stormachtige dagen dat we wel eens een piepklein dood kuiken onder de nesten vinden.

Vetlaagje

De al wat oudere kuikens kunnen hier prima tegen, die bouwen sowieso een reserve vetlaagje op, tijdens de eerste weken. Dit om de periode te overbruggen voor het uitvliegen, wanneer de ouders minder gaan voeren en alweer met het tweede broedsel bezig zijn. (Bron: Zwaluwen van Gaast, Theunis Piersma)

Druk leven

De Zwaluwouders hebben het er maar druk mee, niet alleen het aanslepen van bergen insecten maar ook het schoonhouden van het nest. Uitgekomen eierschalen worden direct uit het nest gegooid evenals de ontlasting van de piepkleine jongen, keurig verpakt in een wit pakketje. Na een dag of tien zie je de eerste bedelende jongen voor de invliegopening en het duurt dan niet lang meer of ze steken hun achterwerkje uit het gat om de nodige flarden naar beneden te gooien. 

     

 

Tino Stulen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs