Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bericht van ter plekke

Margot de Kam | maandag 22 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 733x

Afgelopen weekend zijn we ter plekke gaan kijken hoe de slechtvalken van de Mortel het maken.
foto: EXO met duif. Yelena birds

Vlieglessen vorderen

Wij hebben ter plekke kunnen zien dat alle vier de jongen gezond aanwezig waren. Ze kunnen al goed hoogte maken en vliegen een paar honderd meter van de toren weg. En dan gaan ze weer terug. 

Landen op de hekken op de toren is soms nog moeilijk, maar gaat goed. 

 

Tikkertje

Zondagmiddag zagen we drie jonge slechtvalken veel het tikspel spelen: Elkaar met de klauwen aantikken in de lucht in allerlei houdingen, ook ondersteboven. Het is een feest dit te mogen aanschouwen. Het tikspel is oefening voor de prooi-overdracht.

 

Prooi-overdracht

Ook het aanpakken van prooien in de lucht en het vliegen en landen met prooi doen ze allemaal al. Spotters ter plekke zagen eerder in de week zelfs al een zogenaamde triple prooi-overdracht in de lucht: van ouder naar juveniel en dan naar een andere juveniel. Dit is wel een soort afpakken door de tweede juveniel, maar ook een oefening voor het echte leven. Volwassen slechtvalken jagen vaak samen. Bijvoorbeeld: Als de vrouw een stoot uitdeelt aan de prooi, vliegt de man eronder om deze op te vangen, dan geeft hij, vooral als het een zware prooi is, deze in de lucht weer over aan de grotere sterkere vrouw. Ook bij de balts en als er kuikens zijn geeft de man de vrouw een prooi over in de lucht.

 

Met prooi in de boom

De foto boven is van Yelena. Zij kent de slechtvalken voor het eerste jaar en had het geluk dat er een slechtvalk dichtbij in een boom landde met prooi. Ze kon inzoomen op de pootring en zag dat het EXO was.

 

Spelen boven het dak

Op de onderste foto die Ciryon maakte zien we twee juvenielen  (jonge slechtvalken) bij de antenne spelen. De jonge slechtvalk op de kopfoto draagt een klein restprooitje in de linkerklauw.

De prooien worden door de ouders gebracht. We hebben ook gezien dat de jongen al uitgelokt worden als er een duif langsvliegt om erachteraan te vliegen, zelfs met aanzet tot duikvlucht. Zelf een prooi slaan kunnen ze echter nog niet, na een paar honder meter vliegen keren ze naar de toren terug. Ze hebben nog tot de nazomer om de jacht zelf te oefenen.

foto: Ciryon

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs