Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Kauwenwerkgroep Nederland i.o

Benno's wollen onderbroek

Ronald van Harxen | donderdag 28 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1042x

Een ruime week zijn ze nu bezig een nest te bouwen. Het lijkt er enigszins doelloos aan toe te gaan. Hier een tak erbij, daar een weg. Hier sjorren, daar porren. Het heeft wat weg van een spelletje mikado. Veel punten scoren doen ze niet. Maar de schijn bedriegt, laat ze maar sjouwen, die kauwen!

Buurman en buurvrouw

Kauwen zijn architect, bouwkundig ingenieur en bouwvakker tegelijk. Ze ontwerpen, construeren én bouwen hun woning helemaal zelf. Dit paartje lijkt echter eerstejaarsstudenten in alle 3 beroepen. Het nest ziet er een beetje uit als een mislukte stageopdracht. De associatie met Buurman en Buurman kwam naar boven. U kent ze wellicht, het (on)handige klusduo van de Tsjechische poppenanimator Lubomír Beneš, in Nederland al decennialang een tv- en YouTube-hit. Vooral de aflevering Vogelhuisje deed me denken aan de activiteiten van ons kauwenpaar. Een merel willen lokken in een zelf getimmerde nestkast getuigt al niet van veel ornithologische kennis, maar vergeten er een invlieggat in te boren is helemaal des Buurmannens. Kostelijk om te zien. Echt snugger zijn onze kauwen ook niet bezig.

Grote schoonmaak

Het lijkt wel of ze de boel aan het barricaderen zijn en geen pottenkijkers dulden. Het zou me niet verbazen dat ze er – op deze voet doorgaand – binnenkort achter komen dat ze ook zelf niet meer naar binnen kunnen. De afgelopen dagen heb ik regelmatig de dagelijkse timmersessies teruggekeken op 'Beleef de Lente gemist' – het voorecht van een BdL-blogger. Behalve het gestuntel met lange takken – zou er trouwens een leereffect optreden? - viel me op dat ook de broedruimte danig gestofzuigd wordt. Regelmatig zag ik een van beide – het vrouwtje? – driftig op de bodem pikken om vervolgens met een aantal houtschilfers in de snavel de kast te verlaten. Wat er op de bodem ligt, is nestmateriaal dat ik er zelf ingedaan heb, aangevuld met halfkapot getrapte braakballen van de steenuilen. Blijkbaar is het niet naar de smaak van mevrouw en moet er nieuwe vloerbedekking in.

Waarom zo'n barricade?

Wat hen drijft zo'n barricade voor de deur te bouwen? Het is speculeren, maar ik vermoed dat ze voor hun gevoel anders toch wat te open en bloot te kijk zitten achter de ruime ingang. Wellicht hopen ze zo ook een steenmarter op een dwaalspoor te brengen. Niet dat deze zich uiteindelijk door een bos takken laat weerhouden, maar zo valt het misschien minder op. Mogelijk heeft het ook van doen met de windrichting van de kast op het zuidwesten. Een andere positionering op de tak was helaas niet mogelijk. Vorig jaar hing de kast er ook al, toen was de invliegopenig kleiner en zat er - net als bij een steenuilenkast - een tweede opening achter. Hoewel ze vaak bij de kast zijn wezen kijken, hebben ze er niet in gebroed. Onze conclusie was: te dicht en te donker. Mogelijk nu wat te open dus. Les voor volgend jaar.

Spiernaakt

Daarover gesproken: sommige kijkers maken zich zorgen of we straks nog wel wat kunnen zien nu de takken zo hoog opgestapeld liggen. Het zicht wordt er inderdaad niet beter op, dat moet ik zeker toegeven. Maar de bouw is nog niet klaar. De nestkom zelf – feitelijk het belangrijkste onderdeel – moet nog gemaakt worden. Anders dan de jongen van hun steenuilenburen, kruipen jonge kauwen poedelnaakt uit het ei. Bloot tot op de kont. Waar een pasgeboren steenuilenjong als het ware zijn eigen nestkommetje meeneemt in de vorm van een isolerend donskleed – is een jonge kauw afhankelijk van wat zijn ouders aan warm nestmateriaal aan weten te slepen en tot een kommetje weten te draaien.

Benno's wollen onderbroek

Ik verwacht onder andere schapenwol, ponyharen (te jatten bij de buren), kippendons en draadjes uit de wollen onderbroek van Benno, de huiseigenaar. Nu de winter voorbij lijkt, hangt deze vast een dezer dagen aan de waslijn te drogen. Als u rode en blauwe draadjes voorbij ziet komen ... Of ze daar binnenkort al mee beginnen, of wachten op beter weer, gaan we zien. De klus is echter nog niet geklaard! Daarmee zal ook de bodem een stukje hoger komen te liggen. Hopelijk hoog genoeg om over die takkenzooi heen te kijken.

Bij de afbeelding hieronder: Buurman (links) en Buurman (rechts).


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs