Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Beleef de lente met de zeearenden

Albert Eggens | zondag 26 februari 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 387x

De Friese zeearenden uit Eernewoude hebben nu 6 jaar achter elkaar succesvol gebroed en alle tekenen zijn er dat ze ook dit jaar weer mee gaan doen met de 17e editie van beleef de lente.

Steentje bijgedragen

De afgelopen 6 jaar heeft dit paar hun steentje bijgedragen aan de succesvolle herovering van Nederland door de zeearend. In 6 jaar tijd hebben ze 10 jongen vliegvlug gekregen. Als we even kort na de rest van de zeearenden in Nederland kijken zien we dat er in 2022 30 broedparen waren.

22 paren kwamen tot broeden en uit 30 eieren kwamen jongen waarvan er slechts 22 uiteindelijk zijn uitgevlogen ten opzichte van vorig jaar is dat weer een mooie groei.

Bij de buren van ons paar zo’n 37 km ten zuidwesten werden zelfs maar liefst 3 jongen vliegvlug. Wat een unieke prestatie is, slechts 2 keer eerder is dat in Nederland vastgesteld.

Terug naar Friesland

Ons beleef de lente paar wordt alweer veel gezien rondom het nest. Ze hebben er weer zin in. Het nest is weer opgeknapt, nestkommetje is gemaakt en voorzien van zacht materiaal.  Het paren, dobjen (Fries voor kuiltje draaien) en het proef zitten is alweer waargenomen.

Jongen van vorig seizoen

Over de jongen van afgelopen seizoen is weinig bekend, ze zijn niet geringd of gezenderd. Tot voor kort werd er nog wel eens een jong in het gebied gezien maar of het een van de jongen van vorig jaar is weten we dus niet 100 procent zeker.  

Wat we wel zeker weten is dat team “Zeearend” er dit jaar weer zin in heeft om ook dit seizoen jullie weer te voorzien van leuke blogs en filmpjes. Wij kunnen niet constant kijken dus we zijn mede afhankelijk van jullie enthousiasme en betrokkenheid. Dus zie je leuke momenten? Deel ze met ons door een film tip in te vullen. Verder zetten we uiteraard net als vorig jaar snel de Ei-poll online.

We zijn los…


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs