Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Bron: S. de Vries

Door Sip Veenstra
It Fryske Gea

Beleef de lente in It Fryske Gea, de strijd gaat weer los!

Sip Veenstra, It Fryske Gea | donderdag 7 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1077x

Terugkijkend op vorig jaar zijn de verwachtingen hoog. Voor het tweede jaar staat er een webcam in natuurgebied Nationaal Park de Alde Feanen van It Fryske Gea.
Bron: It Fryske Gea

En dan met name hoe dit er in het broedseizoen aan toe gaat bij de havik en de zeearend. Alleen die strijd is al prachtig om te zien, want de nestlocatie van deze webcam is populair bij beide roofvogelsoorten, met als resultaat unieke beelden!

Nestbezoekjes van verschillend formaat

Stel je voor… één nest waar twee roofvogels om strijden, maar wat ook de nieuwsgierigheid van natuurlijke omstanders trekt. Vorig jaar zagen we dan ook verschillende bezoekers voorbij komen, waarvan de steenmarter één was. Dat de havik en zeearend geen vrienden waren was al snel duidelijk, maar zou het dan toch de steenmarter zijn die er vandoor gaat met de buit? Het nest waaraan beide roofvogels volop bouwden ging van groot naar klein en was dan ook een interessant bezoekadres voor grote en kleine vogels, zoals de pimpelmees, koolmees, goudvink, boomkruiper, ransuil en nijlgans.

Vol spanning agressief nesthoppen

Het is de havik die vorig jaar op het nest voor de webcam heeft gebroed. Dit was een spannende bedoeling, aangezien de zeearend maar een paar honderd meter verderop broedde en vaak langskwam voor een dominant bezoek. Kon de havik zijn eieren heel houden door de zeearend fel weg te jagen, of lukte het de zeearend om de eieren te vertrappen? Dat is wat de vele kijkers bezighield en ook ik was verbaasd door de spectaculaire beelden die we nog nooit eerder hadden gezien. Wat voor bezoek we dit jaar krijgen is afwachten, al is de zeearend alweer druk met het opbouwen van het nabij gelegen nest waar vorig jaar succesvol gebroed is. Er zijn twee zeearendenjongen grootgebracht. Gaat de zeearend daar weer broeden, of bestaat de mogelijkheid dat we keizer voor de webcam krijgen te zien? Op het laatste moment voor een ander nest kiezen is deze roofvogel, zoals we van vorig jaar weten, niet vreemd. Het nest met de webcam is technisch gezien de beste plek, aangezien de boom van het andere nest in slechte conditie is.

De roofvogel met de langste adem

Alle inspanningen van de havik voor de webcam waren prachtig. Wat hebben we mooie beelden gezien van de nestbouw, de paring en het verjagen van de Nijlgans! Uniek. En dan hebben we het nog niet eens over 11 mei, de dag dat de haviksjongen uit het ei kropen. Niet elke dag één voor één, wat normaal is, maar hup drie jongen kropen op één dag uit hun ei en een dag later de vierde. De vreugde was dan ook groot, wat een mooi nest vol haviksjongen! De stemming sloeg alleen snel om toen in 14 uur tijd drie jongen overleden. De vraag hoe dit kon gebeuren is voor ons nu nog steeds een vraagteken. We kunnen alleen maar gissen of het komt doordat het nest te groot was, het te koud was, het vrouwtje onervaren of dat de jongen ziek waren? 

Gelukkig bleef er één haviksjong in leven en deze groeide als kool, had voldoende voedsel en kreeg zelfs zijn broer en zus als ontbijt (ja, je leest het goed). Van dit jong mochten we genieten van vliegoefeningen, niet zachtzinnige prooioverdrachten en een knap staaltje onderste boven hangen aan een tak.

Natuurbeleving pur sang

Tijdens het schrijven van deze eerste blog verheug ik mij nu alweer op al het moois dat er gaat komen. De verbazing, het niet weten, maar ook de vele verrassingen die we vast en zeker weer krijgen te zien. Samen met mijn mede-bloggers, clipmakers die alle mooie filmpjes maken en moderatoren die jullie vragen beantwoorden,  maar ook de vrijwilligers/collega’s van It Fryske Gea, zitten we er weer klaar voor. Wij hebben er zin in! Wil je er alvast een beetje in komen, bekijk dan het filmpje waarbij je een kijkje achter de schermen krijgt tijdens het plaatsen van de camera. Dit is het enige dat we kunnen voorbereiden en voorspellen, voor de rest is het aan de natuur wat voor avonturen we gaan beleven. Zowel de havik als de zeearend wordt alweer gespot, dus wie weet.

Meer weten over blogger Sip Veenstra >>


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs