naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming Nederland

De TOP-6 van april

Louis van Oort | donderdag 3 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 203x

“Het is zo rustgevend; ik word er helemaal zen van.” Het is een veelgehoorde reden om naar Beleef de Lente te kijken. Een knappe jongen echter die afgelopen maand zen is geworden van BDL. April was namelijk een gekkenhuis. In een top-6 van de leukste clips zal ik die gekte proberen te vangen.

6. Wat is dit nou?

Stress maakt meer kapot dan je lief is. Bijvoorbeeld je eieren. Al dat gedonderjaag rond de toren van De Mortel leidde eerst tot een ei dat nog niet gelegd had mogen worden en vervolgens tot de leg van een ei dat nog (lang) niet ‘voldragen’ was. En ook nog buiten de nestkast. Een verloren broedseizoen bij de slechtvalk, maar wat een fascinerende beelden.

 

5. De eerste 16 uur

De primeur van het eerste jong had – zoals gewoonlijk – de bosuil. Voordat zo’n piepklein uilskuikentje eindelijk fatsoenlijk in beeld is, moet je altijd even (of beter uuuuuuren) geduld hebben, maar dat wachten wordt beloond met hartverwarmende beelden.

 

4. Een hevige onweersbui vannacht

Als ooievaar zit je best goed op zo’n nest boven het gemeentehuis van Gennep. Lekker hoog en droog! Oh wacht…

 

3. Ei gevonden

Bij de steenuilen in Dongen had mevrouw uil al eerder één van de twee eieren opgegeten; een teken dat dat ei niet goed was. Vervolgens bleef ze weken fanatiek doorbroeden op het resterende ei, terwijl wij als kijker al lang hadden geconcludeerd dat dit veel te lang duurde. En toen was dat laatste ei ook ineens weg! Had ze zelf eindelijk ook de conclusie getrokken dat dit een kansloze zaak was? Toch niet. Hier was sprake van een grote verdwijntruc!

 

2. Ongewenst bezoek

We herinneren ons allemaal nog de heftige zeearend-havik fittie, die voorlopig is beslecht in het voordeel van de havik. Maar er waren begin april zowaar nog meer kapers op de kust. Mevrouw havik was echter snel klaar met die exotische onruststokers.

 

1. De uil en de kauw

Het is als nietsvermoedend BDL-kijker af en toe amper bij te houden wat er allemaal voor de camera’s gebeurt. Denk je een seizoen lang naar de majestueuze zeearend te kunnen kijken, gaat in dat nest uiteindelijk de havik broeden. En denk je dat het broedseizoen bij de kerkuil op gang komt, steken die dekselse kauwen daar een stokje voor. Of eigenlijk tientallen stokjes.

 

De top-6 van april (maker: Astrid Mellema)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht