naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming

De TOP-5 van maart

Louis van Oort | donderdag 29 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 405x

Beleef de Lente is pas anderhalve maand in de lucht maar er is al ontzettend veel gebeurd voor onze camera’s. Iedere dag vangen onze clipmakers de hoogtepunten in prachtige clipjes. De top-5 met opmerkelijkste/leukste clips van de afgelopen maand ziet er als volgt uit (klik op titels voor clips):

5. Kijk mij eens

Uiteraard niet zo bedoeld, maar dit lijkt toch sterk op een staaltje Oudhollands ‘kijk-mij-mijn-hoofd-eens-360 graden-kunnen-draaien-opschepperij’ van de kerkuil. Nekverrekkend grappig!

4. Broeden.....saai??

De bosuil had – je verwacht het niet – de eer van het eerste Beleef de Lente-ei van het seizoen. Niet lang daarna kwam ei 2 en daar blijft het blijkbaar bij.  Vervolgens breekt de periode van broeden aan. Dit moet voor mevrouw bosuil voelen als vakantie op een kleine natuurcamping; als een retraite in een klooster.  Ze neemt het er nog even heerlijk van voordat het gekkenhuis dat ‘jongen grootbrengen’ heet aanbreekt.

3. Grote verrassing

Spectaculaire nieuwkomer bij Beleef de Lente is de zeearend. Althans, dat hoopten we. Maar het majestueuze stel in Friesland had besloten dat een nabijgelegen nest aantrekkelijker was om te gaan broeden dan het webcamnest. Totdat ze medio maart toch ineens gezamenlijk voor onze camera verschenen. Fantastische beelden van dito roofvogels. En het werd allemaal nog wat spectaculairder toen de haviken – die dit nest inmiddels ook op het oog hadden – als gevechtspiloten in volle strijd rakelings langs de zeearenden scheerden om hen ontzag in te boezemen. Niet dat het veel uitmaakte…

2.  Bewaken is nodig

De kauwen zijn dit seizoen nogal opdringerig bij de steenuilen in Dongen. Maar terwijl mevrouw steenuil in de kast zit om het eerste ei te leggen, toont meneer zich onverschrokken. Een kauw mag dan twee keer zo groot zijn, als een badass kungfu-meester verjaagt het uiltje moeiteloos de donkere belager.

1. Gevecht in de kast!

Laten we wel wezen, deze hele top-5 had kunnen bestaan uit filmpjes van de slechtvalk. In een paar weken tijd kwam daar genoeg relationeel gekonkel en ronkend geruzie langs om twee seizoenen Game of Thrones mee te kunnen vullen. Er was zelfs een dodelijke aanval die het leven kostte aan het vrouwtje dat we de afgelopen seizoen hebben gevolgd. Maar is de rust rond de Mortel nu wedergekeerd? Dacht het niet! Een zeldzaam spectaculair gevecht tussen twee vrouwen in de kast (Cersei en Khaleesi eat your heart out!) dat deze week plaatsvond, schopt het zelfs tot het spectaculairste filmpje van de maand. Maar of het ook tot een succesvol nest gaat leiden…

De top-5 van maart (maker: Astrid Mellema)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht