Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Behendige jagers

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 19 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 84x

Die grote, logge en soms lomp uitziende uilen zijn toch nog hele behendige jagers. Ze zijn ook zeer goed in staat om met die grote klauwen kleinere prooien te pakken.
2 Jonge Oehoetjes in een krans van Houtduif veren, blijkbaar favoriet bij dit paar. Foto: Roelof Speelman

Een snackje tussen door.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan kleine, snelle en behendige muizen. Razend snel schieten ze weg, maar Oehoes zijn heel goed in staat om ze te vangen. We zien ze ook hier regelmatig als prooi voorbij komen. Ze zullen de maag niet zo gauw vullen, maar als snack gaan ze er prima in. Misschien ben je als Oehoeman wel heel geweldig als je regelmatig met een snackje thuis komt. Als je in staat bent om van die kleine snacks te vangen gaat het je bij het vangen van grotere prooien vast ook wel goed af.

Dat het behendige jagers moeten zijn blijkt wel uit de soms zeer aparte prooien die je niet zo snel op de prooilijst van de Oehoe zou verwachten. O.a. : Zwarte specht, Grote Bonte Specht, Merel, Spreeuw, Zanglijster …….. allemaal prooidieren die naar mijn bescheiden mening niet echt gemakkelijk zijn te vangen.

Het is een grote, forse vogel die toch behoorlijk behendig moet zijn om bijv. een Grote Bonte Specht van een boomstam te moeten kunnen plukken. Misschien zijn het gewoon toevalstreffers. Of het echt behendigheid is kunnen we nooit met 100% zekerheid zeggen. We hebben ze het nog nooit zien doen, maar vinden alleen de plukresten als bewijs dat ze zijn gegrepen.

Als een dief in de nacht, en soms bij dag.

Wel is gezien bij de Oehoe uit de Achterhoek hoe behendig ze kunnen zijn tijdens een jacht vlucht. De jacht vlucht gebeurde bij daglicht. De Oehoe kwam laag aanvliegen over een spoorlijn en toen hij bij een schuurtje kwam die aan het spoor stond. Maakte de Oehoe een scherpe hoek naar boven, dook vlak over het schuurtje heen en greep aan de andere kant van het schuurtje één van de geschrokken stadsduiven.

In 2016 is een camera gericht op een rotswand van een nest met 3 jonge Arendbuizerds. Als een dief in de nacht grist een Oehoe 1 van de jongen van het nest.  Een van de jongen heeft totaal niet door wat er gaande was en slaapt rustig door, terwijl de ander schrikt maar niet weet  wat er net is gebeurd. Kijk hier voor meer informatie en de spectaculaire beelden

Een vliegend Hert in een Oehoe braakbal. foto: Roelof Speelman

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs