Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Begin maar vast te krabben

Meino Zondervan, It Fryske Gea | vrijdag 1 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1120x

Als je jezelf dingen afvraagt is de kans groot dat een ander dat ook doet. Zo ook wat betreft de groene begroeiing in het webcam-nest. Hoe komt het daar, wat moet het daar, heeft het gevolgen voor het broedproces, hoe zit het met kriebelbeestjes, hoe is de afwatering etc?

In mijn vorige blog schreef ik al iets over kriebelbeestjes en dat haviken dan bedenken dat een schoon bed voor hun kroost een goed idee is maar ze geven hun horst niet zomaar op volgens de bevindingen van Hendrik Koster, havikonderzoeker in het Friese land.

Composthoop

Het (webcam)nest van de haviken is al heel wat jaartjes in gebruik. Wat betekent dat er veel lagen van ‘organisch’ materiaal in zitten. Prooiresten die weer worden afgedekt met nieuw groen bladmateriaal. Eigenlijk is het een composthoop. Erg vruchtbaar, geef het water, zon, rust en zie daar, er groeit van alles op. Het gaat soms zo ver dat er heuse berkjes en elzen in groeien als een paartje haviken een jaartje broeden overslaan door b.v. sterfte van de partner. Als er het jaar erop een nieuwe partner wordt gevonden, is het nest in no time weer gangbaar zonder begroeiing en weer een nette nestkom.

Irritatiegrens

Een oude horst heeft veel opbouwlagen en houdt water vast. Met de huidige temperatuur en vocht is het een uitstekende broedplaats voor kriebeldiertjes die kunnen irriteren.

Het blijkt dat haviken en verwanten een erg hoge irritatiegrens hebben. Een van die soorten kriebeldingen zijn knutten, kleine vliegjes die in elke opening willen doordringen die maar beschikbaar is. Mond, neus, oren en de rest.

Ergens in Friesland was op webcambeelden te zien dat moeder havik bij het nest met jongen bleef zitten terwijl er 1000-den knutten om haar heen krioelden en ook irriteerden, maar ze bleef zitten. De onderzoekers kregen alleen al bij het zien van de beelden spontaan de jeuk en zeker weten krijgt u het ook.

Het filmpje van Hendrik Koster is hier te zien. Begin maar vast te krabben!

Meer weten over blogger Meino Zondervan >>


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs