Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Beflijster

Christ Grootzwagers | maandag 11 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 914x

De lijsterfamilie bestaat uit vele soorten, ook wel echte lijsters genoemd. Zanglijster, grote lijster, onze merel, koperwiek, kramsvogel en de beflijster, zijn soorten die in Nederland gezien worden. Ik pik er eens de beflijster uit, onlangs zag ik hem in de buurt, in Huis ter Heide, bij de Moer.

Witte bef

Deze lijstersoort lijkt het steeds beter te doen in ons land. 40 jaar terug was het een zeldzaamheid, nu zie je steeds meer waarnemingen langs komen. De vogel is gemakkelijk te herkennen, aan zijn witte bef over de borst. Vaak heel erg goed te zien in de verte, vergissen is haast onmogelijk. Hij lijkt erg op de merel, ook betreffende zijn gedrag.

Bergvogel

De beflijster komt voor in bergachtige streken in Scandinavië, Verenigd Koninkrijk, Centraal-Europa en de Kaukasus (gebergte) en broedt daar in lichte naaldbossen, sparren en moerasbossen. In West-Noorwegen broedt de vogel ook in struikgewas bijna op zeeniveau. Ook in Nederland is hij in de duingebieden gezien. De beflijster onderaan de blog filmde ik in Zwitserland

Met wat geluk

De grootste kans om een beflijster te zien, is tijdens de voorjaarstrek, van einde maart tot mei, dan verblijven honderden vogels op de Waddeneilanden en elders in het land, meestal in kleine groepjes. Beflijsters houden zich ook op in groepen van andere doortrekkende lijsterachtigen, zoals koperwieken en kramsvogels.

Nestelen

In Nederland is nog nooit een zeker broedgeval vastgesteld. In het Scandinavisch broedgebied broeden ze vanaf begin mei. Meestal 4-5 eieren en één legsel (soms twee als het eerste mislukt). Het nest wordt op de grond gemaakt, bij voorkeur onder een overhangend stuk steen. Broedduur 13-14 dagen. Jongen vliegen na 14-16 dagen uit.

Ons merelpaar

Ons veilige nest, daar gaat het prima. Vrouw zien we regelmatig vertrekken, even contact met man. Wat eten en een sanitaire stop, dat maakt het broeden wat aangenamer. Toch zul je naarmate de dagen van uitkomen naderen, ook haar gedrag zien veranderen. Ze wordt nog waakzamer, kijkt en luistert regelmatig, een teken dat de eitjes op uitkomen staan. Dus blijf kijken, waarnemen en luisteren, de dag van doorbraak komt eraan.

 

Beflijster


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs