Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Beam me up, Scotty!

Kelvin Klaassen | woensdag 20 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 482x

We zijn los! Het eerste jong van de visarenden heeft de eerste vlucht van zijn of haar leven gemaakt. Lees verder voor meer informatie over het uitvliegen en leuk beeldmateriaal.
We have lift off!

Recht omhoog

Wij van team visarend moeten even opbiechten dat we dit niet hadden zien aankomen. Zou het de hitte zijn geweest? Terwijl wij ons door de hitte lethargisch over handdoeken en tuinstoelen drapeerden en smolten als dali-klokken in de zon, bereidde een van de visarend kuikens stilletjes zijn grote eerste avontuur voor. Wie gisteren de kracht kon opbrengen het mobiele toestel naar het gezicht te brengen en de webcam van de visarenden te bekijken had kunnen zien dat er tussen het hijgen en schuilen in de schaduw door de nodige noestige vliegoefeningen plaatsvonden.

Heel af en toe kwamen daarbij de voetjes al los van het nest. Veel (roof)vogels zetten op deze manier hun laatste stappen voor het echte uitvliegen. Ze gebruiken daarbij de stuwing van de wind door tegen de wind in te flapperen. De wind komt dan onder de vleugels en dat genereert ‘lift’. We zagen dat ook bij de jongen van de zeearenden. Het grote verschil met deze jongen is dat die er juist heel lang over deden om van dit stationair vliegen over te gaan op uitvliegen. Wij dachten dat we dus nog wel wat tijd hadden voordat de eerste visarend echt zou uitvliegen. Maar we zaten er naast. Vanochtend schoot de eerste visarend na kort te hebben ‘gehelikopterd’ recht omhoog uit beeld. Star Trek was er niks bij. Het mooie is: het lijkt wel per ongeluk te gaan. En het kan ook best dat de stevige, warme wind een stuk meer stuwing genereerde dan het jong het verwacht, maar er gewoon voor besloot te gaan. Hoe dan ook, hij of zij schoot als een pijl naar boven. Kijk naar de clip die Nina over de eerste vlucht maakte via deze link.

Dit betekent trouwens niet dat dit jong nu echt weg is. Een uur later zat het weer op het nest om te eten, en komende maanden zullen de jongen het nest nog gebruiken als uitvalsbasis.

Vroeg, laat of precies op tijd?

Nou, eh.. nu we toch aan het opbiechten zijn… Eigenlijk hadden we het ook gebaseerd op gemiddelden wel kunnen zien aankomen. Ik snap dat jullie de geboortedatum van het eerste kuiken (28 mei) allemaal vers in het geheugen hebben zitten, en ik weet ook best wel dat jullie allemaal weten dat een visarend er gemiddeld 53 dagen over doet om uit te vliegen, maar voor de volledigheid zal ik hier toch de berekening nog even maken. Het is vandaag 20 juli, en tussen 28 mei en 20 juli zitten (jawel!) 53 dagen. Alsof de interne, biologische klok van deze visarend werd ontworpen door een gerenommeerd Zwitsers horlogemaker, dus.

En ik wil toch even kwijt dat wij van team visarend dat een beetje irritant vinden. Het hele seizoen lang hebben wij nauwkeurig, geduldig en gedegen onderzoek gedaan en voorspellingen gemaakt op basis van goed onderbouwde gemiddelden, om er vervolgens door de eigenwijze kuikens op gewezen te worden dat zij helemaal geen zin hadden zich aan die gemiddelden te houden. Daar stonden we dan weer, met deze deftige data en toekomstvoorspellingen in onze wetenschappelijke onderbroek. Maar de eerste keer dat wij ons niet hebben laten verleiden door waarzeggerij wagen ze het om zich keurig aan het gemiddelde te houden!

Ik maak natuurlijk een grapje. Wij hebben ontzettend genoten van de beelden van ‘onze’ visarend die zijn eerste grote stap naar volwassenheid zet, en we kunnen niet wachten tot de rest van de jongen ook de stap durven te zetten. Man en vrouw zullen de komende dagen steeds minder eten op het nest brengen, maar juist wat verder van het nest weg, om de jongen uit het nest te lokken. Dit gedrag wordt door heel veel vogels vertoond. De boodschap is duidelijk: als je wilt eten zul je moeten vliegen. Kijken jullie met ons mee hoe het de andere jongen vergaat?

Weer lekker met z'n drieën op het nest.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs