Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ballen vertellen een verhaal

Arda van der Lee, STORK | donderdag 7 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 803x

Op het clipje van 6 mei zien we pa braken. En er liggen nog steeds een paar ballen op de rand van het nest. Leuk om daarom eens wat braakballen beter te bekijken.

Kuikens en volwassen ooievaars produceren, zoals te zien, braakballen, die op en rond het nest terechtkomen. Als ringer kom je bij allerlei ooievaarsnesten, op plekken die verschillen wat betreft het voedselaanbod voor de ooievaars.  Ik heb er vorig jaar wat verzameld en aan een nader onderzoek onderworpen.

Stapelvoedsel

Goed om te weten: het voedsel van ooievaars wisselt met het beschikbare aanbod. Dieren waarvan er op een bepaald moment in een gebied veel aanwezig zijn, vormen het stapelvoedsel. En dat is terug te vinden in de braakballen.

Modder

De eerste ballen bestaan grotendeels uit aarde en gras. De oudervogels krijgen dat binnen bij het zoeken naar regenwormen. De jongen schrokken dat ook naar binnen, samen met de wormen  als het voedsel in het nest wordt uitgebraakt. Deze ballen heb ik gevonden bij een nest in Abcoude, een gebied met vochtige weilanden.

Schilden

In de mooie 'ronde' ballen (een paar jaar oude, ingedroogde ballen) kan je als je goed kijkt allerlei schilden van loopkevers zien. Een niet te versmaden hapje. De bal bovenaan dit verhaal bevat nog veel meer van deze schilden. 

Muizen en kreeften

De ballen linksonder zijn weer wel van vorig jaar, van een paalnest op een boerenerf in Kockengen. Er zijn duidelijk veel muizen gevangen, de ballen bestaan bijna helemaal uit (grijze) haren. Dat 2019 een goed muizenjaar was bleek ook uit andere broedsels op deze boerderij. Een kerkuil met 10 jongen, een torenvalk met 6 jongen.
Dat rivierkreeften tegenwoordig ook op het menu staan, is goed te zien bij de laatste ballen. Die oranje-rode stukjes zijn resten van de pantsers van deze kreeften.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs