Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Ballen vertellen een verhaal

Arda van der Lee, STORK | donderdag 27 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 579x

Als ringer kom je bij allerlei ooievaarsnesten, op plekken die verschillen wat betreft het voedselaanbod voor de ooievaars.  Kuikens en volwassen ooievaars produceren braakballen, die je op en rond het nest vindt. Ik heb er wat verzameld en aan een nader onderzoek onderworpen.

Het voedsel van ooievaars wisselt met het beschikbare aanbod. Dieren waarvan er op een bepaald moment in een gebied veel aanwezig zijn, vormen het stapelvoedsel.
Leuk om daarom eens de braakballen beter te bekijken.

De eerste ballen bestaan grotendeels uit aarde en gras. De oudervogels krijgen dat binnen bij het zoeken naar regenwormen. De jongen schrokken dat ook naar binnen, samen met de wormen  als het voedsel in het nest wordt uitgebraakt. Deze ballen heb ik gevonden bij een nest in Abcoude, een gebied met vochtige weilanden.

In de mooie 'ronde' ballen (een paar jaar oude, ingedroogde ballen) kan je als je goed kijkt allerlei schilden van loopkevers zien. Een niet te versmaden hapje. De bal bovenaan het artikel bevat nog veel meer van deze schilden. 

De ballen linksonder zijn weer wel van dit jaar, van een paalnest op een boerenerf in Kockengen. Er zijn duidelijk veel muizen gevangen, de ballen bestaan bijna helemaal uit (grijze) haren. Dat het een goed muizenjaar is blijkt ook uit andere broedsels op deze boerderij. Een kerkuil met 10 jongen, een torenvalk met 6 jongen.

Dat rivierkreeften tegenwoordig ook op het menu staan, is goed te zien bij de laatste ballen. Die oranje-rode stukjes zijn resten van de pantsers van deze kreeften.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht