Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Appeltje eitje

Christ Grootzwagers | dinsdag 13 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 515x

Het leven lijkt zo simpel, man torenvalk bevrucht vrouw torenvalk en even later liggen er de eitjes. Maar hoe verloopt zo'n proces. Hoe komt dat kuiken in die schaal. Denk daar maar eens over na. Weet u het? Of zullen we het nog eens over de bloemetjes en bijtjes hebben, nou vooruit dan.

Wonderlijk

Voordat wij kunnen genieten, van hatseflats daar is het ei, heeft dit ei een lange weg afgelegd. Als de eicel klaar is voor ovulatie, komt deze terecht in de eileider en daar vindt de bevruchting plaats. Het vrouwtje heeft na de diverse paringen het sperma opgeslagen in bepaalde klieren, dus manlief hoeft niet perse aanwezig te zijn. Voor elk ei hoeft ook niet opnieuw gepaard te worden.

 

Groeiend tijdens de reis

Terwijl de eicel afdaalt door de eileider vinden er vele celdelingen plaats, tijdens de trip van ongeveer 24 tot 25 uur wordt de eicel omhuld met eiwit en de beschermende schaal. Een wonderlijk proces, waarbij goed voedsel een belangrijke rol speelt. Bij torenvalk om de dag.

 

Surprise

Het moment waarvoor wij uren aan de buis gekluisterd zaten is daar, de één zat achter de P.C. de ander keek op de tablet en velen op hun telefoon. We waren zenuwachtig, zaten bij kennissen voortdurend op een schermpje te turen, keken een film, maar konden die niet volgen, sommigen misten een goal, de koffie werd koud, want we waren afgeleid. Potdorie, gemist, net je hond uit laten, of je maakte een sanitaire stop. Kortom er was altijd wat, zodat het belangrijkste event plaats vond buiten ons zicht. Wordt het eerste gelegd midden in de nacht, toen wij op één oor lagen iets na 02:10 uur en komt om 2:32 uur in beeld.

 

Is het er?

De plop is geweest, we hebben het net niet gezien, twijfel sloeg toe, is het wel gebeurd, vrouwtje ga aan de kant, vrouwtje ga omhoog, vrouwtje kan je niet even van je plek af gaan, immers we moesten bewijs hebben. Moderator waar blijft de screenprint, clipmaker waarom zien we nog geen eileg filmpje, Bewijs, we willen bewijs. 

 

Vrijwilligers in stress

We willen een plaatje tonen, maar vrouw werkte niet mee, bleef  steevast voor de lens staan, clipmakers zitten op de klok te kijken, elk half uur wordt er een halfuurbestand opgeslagen, de kijker zit te wachten, en we moesten een filmpje hebben.

 

Verlossing

Vrouwtje staat op en daar lag het dan het eerste eitje, nu wisten we het zeker. De dagen erna, dus wederom turen, was ze aan het persen, wipte haar staart wat omhoog. Grote vertwijfeling sloeg toe en niet alleen bij u als chatters. Nee ook heel het team torenvalk werd zenuwachtig, gaan we het zien het tweede, het derde, het vierde, het vijfde zesde of zevende. Om de dag spanning, want de torenvalk legt niet elke dag, maar slaat steeds een dag over.

 

Afwachten

Dus zullen we moeten blijven kijken, tot vrouw torenvalk gaat broeden. De kenners weten het dan wel, want het broeden begint bij het één na laatste eitje. We gaan het met zijn allen beleven, het aftellen kan beginnen.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs