Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Anderhalve week verder

Anjo Schouten | woensdag 6 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 80x

Het is nog rustig op het steenuilenfront. Dat vroeg leggen laten ze aan hun grote neef de bosuil over. Het is nu vooral nog rustig aan. Toch is de hele meute steenuilen fans zo even na 18:00 uur aanwezig. Het vertrek. Alsof we vakantiegangers op een vliegveld uitzwaaien.

Die ogen

Ik lees vaak bij fotos van steenuilen dat ze zo boos kijken. Toegegeven, ze hebben een starre blik, maar boos kijken? Nee hoor. Het is meer indringend. Toch weet ik vrijwel zeker dat geen enkel mens een staarwedstrijd met een uil zou winnen. Die mooie gele ogen. Overdag in de kast ook wel te zien, vanwege het licht binnen. Die mooie ogen en die gele snaveltjes. De ogen zijn de spiegel van de ziel, een kreet die ik nooit heb begrepen, maar in de ogen van een uil zie ik geen ziel. Uilen hebben vast geen iriscopisten in hun leven. En waarom zouden ze? Een reclamekreet als "ik gebruik mijn ogen overal of altijd", ja? Zijn ze daar niet voor? En dan ga ik even van de ziende mens uit. Een gehoorapparatenboer kwam ooit met een reclame voor "de leesbril voor uw oren." Lijkt me een apart montuur. Voor een uil zijn zowel oren als ogen erg belangrijk.

Die oren

De ene soort is meer een oogjager, de ander doet veel op gehoor. Bij de meeste uilen zitten de oren niet op dezelfde hoogte. Zij horen dus ook anders dan wij mensen. Stel, je hebt een geluid in huis, dan moet je heel vaak je hoofd draaien, komt het van die kant? Of de andere kant?  Ik vraag me af hoe de mens er zou uitzien met assymetrische oren. Maar het gehoor van een uil is wel heel wat beter dan ons gehoor.
En dan het knapste van uilen, ze kunnen geruisloos vliegen. Dat gaat een houtduif niet lukken.

Foto: Peter Grobbee


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs