Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Vliegende zeearend (Foto: Rianca Vos)

Door Rianca Vos

Andere soorten zeearend

Rianca Vos | donderdag 27 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 65x

Zeearenden vind je op vele plekken in de wereld. Naast onze zeearend zijn er nog drie andere zeearenden soorten die onder de familie Haliaeetus vallen. Hieronder een kort overzicht van de verschillende soorten zeearenden en hoe ze vergelijken met onze zeearend.

Amerikaanse zeearend

De Amerikaanse zeearend, komt zoals de naam doet vermoeden, voor in de Verenigde Staten en Canada. Qua grootte lijkt de Amerikaanse erg op de zeearend die bij ons voorkomt. De Amerikaanse zeearend heeft een vergelijkbaar uiterlijk, maar verschilt met de witte kop. Het dieet van de Amerikaanse zeearend bestaat uit vis, kleinere vogels en knaagdieren. Hoewel de zeearend vroeger met uitsterven werd bedreigd, is de soort nu op een stabiel niveau.

Witbandzeearend

De witbandzeearend komt voor in hooggelegen gebieden met meren en rivieren in verschillende landen in Azië. Met een spanwijdte van tussen de twee en tweeënhalf meter een vergelijkbare grootte, maar een ander uiterlijk. De zeearend heeft een lichte zandbruine kap en een witachtig gezicht. De lange, slanke vleugels zijn donkerder bruin en de rug roestbruin. De vleugels zijn aan de onderzijde donkerbruin en de staart is zwart met een brede witte band. Vandaar de naam witbandzeearend. Het dieet van de witbandzeearend bestaat uit grote zoetwatervissen en watervogels. Vroeger kwam de witbandzeearend veel voor, maar de populatie loopt nu steeds verder terug. De witbandzeearend is een bedreigde soort.

Stellers zeearend

De Stellers zeearend komt voor aan de kusten van Oost-Azië waaronder Japan, Rusland en China. Met een hoogte tot wel 105 cm en een spanwijdte van 250 cm is het de grootste zeearend. Het verenkleed van de Stellers zeearend is erg donkerbruin met wit op de staart, schouders en poten. De snavel is opvallend groot en geel. De naam komt van de Duitse natuuronderzoeker Georg Wilhelm Steller die de soort had beschreven. Het dieet van de Stellers zeearend bestaat voornamelijk uit vis en watervogels en soms ook zoogdieren. De Stellers zeearend is beschermd in zijn leefgebied, maar wordt geclassificeerd als kwetsbaar.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs