Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Foto vanaf de ladder genomen, 1 verlaten ijskoud en nat ei op het nest.

Door Leo Daanen
Stork

Amour de chiot

Leo Daanen, STORK | dinsdag 9 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 776x

Niet alle nesten zijn zo goed gezind als het ooievaarsnest in Gennep. Er zijn ook nesten waar het niet zo goed, of helemaal niet goed gaat !
Foto Joba: Parende ooievaars op het nest. Pa ongeringd, Ma geringd en afkomstig uit Frankrijk.

Kalverliefde

Jonggezellen zijn er ook onder de ooievaars hoor. Het is een wat raar woord eigenlijk, maar de betekenis is eigenlijk simpel, het zijn ongehuwde of vrijgezellen. Zeg maar pubers die de kriebels krijgen om samen te gaan wonen, ook wel kalverliefde genoemd haha. Onder de ooievaars zijn er ook zulke jonggezellen, die het samenwonen wel eens willen proberen. Ik ga jullie meenemen naar een plek waar de kalverliefde met een sisser afliep.

Komen ze baby’s brengen ?

Iemand met een nieuw ooievaarsnest belde mij op en zei, Leo ik heb een ooievaarsnest achter mijn huis en er zitten twee ooievaars op. Waarop ik antwoorde, nou als eerste gefeliciteerd, dan heb je dat nest gelukkig niet voor niets geplaatst, of komen ze baby’s brengen. Nee, nee wij zijn voorzien hoor Leo haha, die moeten ze maar ergens anders droppen. Nee zegt hij, maar waar moet ik op letten Leo, ze paren volop en slepen ook met nestmateriaal. Maar dit alles gebeurde begin mei pas, terwijl er in Gennep op 24 april de eerste kuikens er al waren. Ik zei tegen die mensen, ik wil niet negatief overkomen en dit is heel erg jammer voor jullie, maar dit gaat waarschijnlijk niks worden. Het zijn jonggezellen die voor het eerst samenwonen en nog niet echt weten hoe de vork aan de steel zit.

Foute boel

Nadat ik de eigenaar uitgelegd had waar hij op moest letten, appte hij mij dat ze volop aan het broeden waren en elkaar aflosten. Nou zei ik tegen hem ik ben benieuwd wat dit gaat worden, maar reken je nog niet rijk. En zo geschiede, begin juni zouden er jongen moeten komen, maar in de volgende app las ik dat beide ouders al van het nest waren en dan is het foute boel. Afgelopen zaterdag 6 juni ben ik erheen gegaan en de ladder op geklommen. De ladder was tekort en dus deze in de bak van zijn sjofel gezet en toen lukte dat prima.

Emotioneel

Toen ik boven het nest uitkwam zag ik één hulpeloos verlaten ei liggen. In een kleddernat nest en het ei was ijzig koud, de ooievaars waren ook al meerdere dagen beiden van het nest. Tussendoor af en toe wel een op het nest. Ik heb het ei meegenomen en aan de bewoners laten zien. Ik ga dit voor jullie thuis even open maken en kijken wat erin zit. Tot mijn verbazing zag ik dat er van binnenuit ook al een barst in het ei zat, een barst die van binnen naar buiten gedrukt was. Thuis aangekomen heb ik (zoals ik al vaker gedaan heb) er een luikje ingezaagd met een freesje. Wat ik al zei heb ik zo al meerdere eieren geopend voor onderzoek, bijv. van steenuilen, kerkuilen, wespendief enz. allemaal verlaten of niet uitgekomen eieren. Maar toen ik dit ei opende werd ik toch bijna een beetje emotioneel moet ik eerlijk bekennen. Er zat een kant en klaar jong in het ei, wat eigenlijk bezig was om uit het ei te kruipen, maar door dagen niet meer verwarmd te worden door de ouders, is het kuiken in het ei gestorven. Bekijk de foto’s maar eens goed, de barst zit precies op de plek waar de zichtbare eitand van het kuiken zit. Ik heb bewust eerst foto’s gemaakt van het geopende ei, zodat je kan zien hoe zo’n kuiken daadwerkelijk in een ei verpakt zit. Daarna het ijskoude kuiken eruit gehaald en wat uitgevouwen en dan zie je dat het kuiken al 13cm lang is en het ei maar amper 8 cm. Je zou het kuiken zelfs niet meer terug in het ei krijgen, zo mooi zit dat kuiken in elkaar gevouwen in het ei. De dooier zak was helemaal leeg, wat betekend dat het voedsel in het ei op is en het kuiken eruit moet, het had zelfs de ogen al open. Ook de eigenaar heb ik later de foto’s gestuurd, en gezegd dat het erg jammer is. Het mannetje van dit nest was niet geringd, het vrouwtje echter wel. Ze draagt een groene ring met 4 witte letters, ik ben nog bezig deze te achterhalen, wat ik al wel weet is dat het een Franse vrouw is.

Amour de chiot, (wat volgens Google vertaler) Kalverliefde betekend.

Excuses voor het wat lange verhaal, maar ik kon het niet korter verwoorden helaas.

Groetjes, Leo.

Foto Leo: Collage van het dode ongeboren jong in het enige verlaten ei wat op het nest lag.

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs