Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Alsof er niets gebeurd is

Arda van der Lee, STORK | donderdag 13 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 500x

We wisten dat het eraan zat te komen, het kleinste kuiken ging het niet redden. Elk jaar moeten we constateren dat de kuikens die een paar dagen later dan de rest uit het ei zijn gekropen, nagenoeg geen kans maken tegenover hun grotere broers en zussen.

Dan denk je natuurlijk al gauw: waarom legt een ooievaar dan 4 of 5 eieren, als de jongste kuikens toch dood gaan? Je moet die eieren eigenlijk als reserve-eieren beschouwen. Het kan natuurlijk best zijn dat één van de eerst gelegde eieren niet bevrucht is of beschadigd raakt of zelfs kapot getrapt wordt. Of stel dat een piepkuiken door een vreemde ooievaar tijdens een onbewaakt ogenblik (filmpje 10 mei) uit het nest gegooid wordt of dood wordt gepikt. In zo'n situatie is het fijn dat er een reserve-ei of reserve-jong is. Een ooievaar heeft immers geen tijd voor een 2e legsel.

Nummer vier wordt nummer drie

Het kuiken dat dan uit het vierde ei is gekropen, is dan niet meer de vierde op rij, maar plotseling nummer 3. En misschien wel wat kleiner dan de oudste twee, maar bij voldoende regenwormen haalt ie dat verschil wel in.

Het leven is hard

Maar ja, blijf je nummer vier, en je hebt een aantal oudere en grotere broers en zussen boven je, die sneller bij het eten zijn,grotere snavels en magen hebben, dan ga je het niet redden. Triest voor het jong, triest voor ons als kijkers om te zien, maar voor pa en ma ooievaar tellen alleen gezonde jongen die kans maken op uitvliegen. Het leven gaat door op het nest, alsof er niet net een klein drama heeft plaatsgevonden. 

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs