Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Alsof de tijd stil heeft gestaan ...

Ronald van Harxen, STONE | zondag 1 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 783x

Op 28 september van het vorig jaar - vandaag op de kop af 155 dagen geleden - schreef ik dat we er even tussenuit gingen. Wat is het snel gegaan! We zijn alweer terug! Seizoen nummertje 14 staat op punt van beginnen. Da's wél even geleden. De steenuilen zijn overigens geen moment weggeweest.

Even bijpraten

Dikke kans dat als u nu - of later vandaag - inschakelt, u beide uilen knusjes bij elkaar in de nestkast aantreft. Ze waren onafscheidelijk de maanden dat u er niet bij was. Daarom zal ik u eerst even bijpraten. Zo'n beetje vanaf eind november zijn ze weer samen. De weken daarvoor was de kast het domein van de vrouw des huizes. Man kwam af en toe voorbij, maar liet zich niet binnen zien. Of het niet mocht van mevrouw, of dat hij gewoon nog geen trek had de hele dag binnen te zitten? Wie zal het zeggen. Gepaard werd er ook al. Met zekerheid op 1 december, net voor vijven 's middags. De weken daarvoor echter, werden buiten het zicht van de camera al geluiden gehoord die aan de fantasie niets overlieten. Ze hebben er blijkbaar weer zin in. U ook?

Strak schema

Je kon er bijna de klok op gelijk zetten de afgelopen maanden. Zodra het begon te schemeren, verscheen eerst het vrouwtje op de tak. Even buiten zitten en dan hup naar binnen. Het mannetje volgde steevast een paar minuten later. Meestal zat hij wat langer buiten voordat hij zijn eega opzocht. Kijken of de kust veilig was, zo leek het wel. Aan het eind van de dag was hij altijd de eerste die vertrok. Meestal tegen het invallen van de schemering, soms een tijdje ervoor. Het vrouwtje volgde pas als het donker was, een beetje afhankeliijk ook van de weersomstandigheden. 's Nachts lieten ze zich beide niet zien, maar de volgende ochtend herhaalde de geschiedenis zich. Een soort Groundhog day, de film waarin Peter Murray op de dag dat de bosmarmotten uit hun winterslaap ontwaken in een tijdlus verzeild raakt en tientallen keren achtereen dezelfde dag opnieuw beleeft.

Op naar het eerste ei

De komende weken zal iedereen live kunnen meegenieten, op weg naar het eerste ei. Wanneer we dat precies kunnen verwachten, laat zich moeilijk voorspellen. Ergens in de eerste helft van april, vermoed ik. Zodra Njord* tot bedaren is gekomen, gaan we hopelijk de eerste paringen zien. En dan durf ik op basis van resultaten uit het verleden de voorspelling wel aan dat het eerste ei niet lang daarna gelegd zal gaan worden!

Team steenuil, clipmaker, moderatoren en bloggers, wenst u een fantastisch broedseizoen toe. Met veel eieren, jongen, muizen, meikevers en vooral veel plezier!

* Germaanse (aard)god van de winden; hij die de (reukloze) winden laat waaien. 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs