Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Als vrouw slechtvalk boos is

Margot de Kam | woensdag 31 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 572x

Nou, wegwezen dan maar, zou ik slechtvalken in haar buurt adviseren. Vrouw slechtvalk van de Mortel is een bom van een vrouw, daar wil je geen tik van. Hoe kunnen wij kijkers zien wanneer de slechtvalken boos zijn?

We zien het vrouwtje regelmatig boos op het rooster of op de dakrand. Hoe zien we dat en op wie is ze dan boos?

 

Indringers 

Ze zijn nooit boos op elkaar, man en vrouw slechtvalk. Ze zullen nooit naar elkaar dreigen. Om met elkaar te communiceren wailen ze, we horen dat gegil weleens. Dat is geen dreigen. Over wailen vertel ik meer in een volgend blog.

Als ze boos zijn, of mopperen, is dat altijd gericht naar een indringer in het gebied. We hebben gezien dat er twee jonge slechtvalken in de buurt rondhangen. Die zijn nog niet echt een dreiging, ze komen op voedsel af. Vrouw slechtvalk wil ze echter niet in de buurt hebben nu ze eieren heeft. Mogelijk zijn er nog meer slechtvalken in de buurt, die niet zo dichtbij komen dat wij ze op de cams zien.

 

Geluid

Het geluid dat ze maken wanneer ze dreigen noemen we gakken. Bij vrouw slechtvalk kun je dat makkelijker horen dan bij de man. Hij heeft zo’n piepstem. Het gakken lijkt meer op het chuppen dan op het wailen. Maar dan korter, meer stotend, staccato. Het is schelden: wegwezen hier!

 

Bodylanguage

Daar kunnen we het beter aan zien. Ze maken zich groter, hoger op de poten en breder in de schouders, vaak met uitgewaaierde of opgeheven staart. Ze staan horizontaal en buigen hun kop op en neer. De snavel naar de grond, en dan omhoog, vaak met open snavel gakkend richting de tegenstander. Die zien wij vaak niet eens in beeld. Een andere slechtvalk kan heel ver of hoog in de lucht zijn. 

 

Stampvoeten

Het meest duidelijke teken van boosheid bij de slechtvalken is als ze gaan stampvoeten. Ze verplaatsen hun gewicht van de ene poot naar de andere, en tillen de andere poot een stukje van de grond. Hierbij roepen ze en buigen de kop op en neer en draaien rondjes of halve of kwart rondjes om de as, steeds bij het omhoogkomen kijkend  naar de tegenstander, meestal hoog in de lucht. Dit gedrag is goed te zien in het filmpje hieronder.Vrouw en man slechtvalk stampvoetend


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs