Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Als er niets te zien is

Roos Tol | woensdag 6 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 308x

Buitelden in maart de waarnemingen nog over elkaar heen, de laatste dagen is het heel erg rustig bij de vijver. Bij sneeuw en ijs doken zelfs de kikkers maar weer onder. Niet voor lang; met de regen kwamen ook de kikkers terug, soms met wel zeven tot acht tegelijk. Maar de vogels…

De vogels, die hebben even geen vijver nodig. Het water staat te hoog om modder te verzamelen – even pauze. Of even ergens anders waar ook leem en klei te vinden is.
Na zoveel regen staan overal wel waterplassen, drinken is volop voorsnavelig. Er zijn al heel wat insecten te vinden. Ik zag zelfs al slakken. Als je in de gelegenheid was om afgevallen boomblad te laten liggen, is er ook in jouw tuin genoeg te vinden voor insecten- en weekdiereneters.

Buiten beeld zangers

Een dappere koolmees, een roodborstje, oh, en kikkers. Dat was het vandaag wel zo’n beetje. Een mooie tijd om naar de achtergrondzang te luisteren en te ontdekken welke vogels je daar hoort. Bijvoorbeeld met de overzichtslijst ernaast. Vogelgids erbij. En/of een smartphone-app. Vogelen vanuit je luie stoel (of actieve zitplaats).

Ook andere vragen die opkomen kun je nu eens rustig uitvogelen zonder iets te missen bij de vijver. Wat is het verschil tussen een pad en een kikker? Dat is toch een leuke zoekopdracht voor een regenachtige dag?! En aan het eind daarvan zeg je: “Deksels! Weer wat geleerd!”

Mist en moes

Ook een mooi moment om een gouwe ouwe uit de mottenballen te halen. De mysterieuze mistige lichtflarden die vooral bij infrarood te zien zijn; wat ís het?
Het zijn nevels die ontstaan door vocht op de warme webcam. Met een vleugje wind worden het ware witte wieven.

Een andere immer terugkerende vraag betreft de plantensprieten die bij wat lager water weer de kop opsteken. Dat is heermoes.

Buiten de storm

Maar eigenlijk prijs ik me gelukkig dat ik hier kan zitten verzuchten dat er eventjes zo weinig gebeurt. Dat ik “maar” twee vogeltjes heb zien badderen vandaag. Dat het regent. Dat wij gewoon ongelooflijk veel geluk hebben, zomaar, omdat we hier zitten, aan de vijverkant.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs