Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Als een baksteen

Arda van der Lee, STORK | donderdag 25 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 728x

Een leuk filmpje waarop we kunnen zien dat de jonge ooievaars op hun manier het nest verdedigen tegen kauwen. Dat doen ze ook als er vreemdelingen op het nest proberen te landen. Zo ook dit weekend op mijn nest. Helaas met een slechte afloop.

Zoals al eerder verteld, vliegen er hier in Ankeveen een stelletje vrijgezellen rond die eigenlijk wel één van de bewoonde nesten zouden willen inpikken. Ze draaien cirkeltjes boven een nest, scheren er vlak over en af en toe proberen ze te landen. 

Zo ook afgelopen weekend: een vreemde ooievaar landde geheel onverwacht op het nest hier in mijn achtertuin. En tot mijn grote schrik viel één van de jongen van het nest. Als een baksteen viel hij recht naar beneden, het ging te snel om zijn vleugels goed te spreiden voor een veilige landing. Daar lag hij, in het gras, nu wel met uitgespreide vleugels. En helaas, hij deed geen poging om op te staan.

Verstuikt of gebroken?

En dan is het afwachten: zal hij weer gaan staan en bleek het slechts een verstuiking of de schrik te zijn? Of was de poot gebroken? Ik had een slechte nacht, hoe zou de toestand de volgende morgen zijn? 

Dierenarts

Maandagochtend vroeg naar de dierenarts. Hij bevestigde wat ik ook al had gezien, de rechterpoot was gebroken ter hoogte van de heup. Niets meer aan te doen. Hij moest ons bijna vliegvlugge jong laten inslapen.

Met angst en beven

En nu kijk ik met angst en beven naar elke ooievaar die over het nest vliegt. Het zal toch niet ......? Met angst en beven kijk ik naar de oefeningen van het enig overgebleven jong, die hoger en hoger loskomt van het nest. Het zal toch niet .....? 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs