naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Sip Veenstra
It Fryske Gea

Alom onzekerheid

Sip Veenstra, It Fryske Gea | vrijdag 9 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 409x

Ik krijg er geen hoogte van… we hebben een nest, nestbouw, zeearenden, haviken en dan ineens gebeurt er niets meer voor de camera. Of toch wel? Na twee dagen rust gaat de soap weer volop verder. Bezoek van een marter, stoer bouwgedrag van de zeearend en zelfs de liefde komt om de hoek kijken.

De haviken verschijnen en pakken de nestbouw verder op en gaan fanatiek aan de slag. Ze zien het wel zitten, zo’n mooi groot nest om op te broeden. Zelfs vrouwlief geeft haar goedkeuring. Maar ho, daar hebben we de zeearenden weer. De afgelopen dagen kan je het beste omschrijven als één en al onzekerheid en een ware soap. Zo zie je maar weer dat de natuur zich echt niet laat sturen en ook vogels hun wispelturigheden hebben. De verrassing was dan ook groot toen onlangs het zeearend mannetje weer voor de camera verscheen. Hij ging (alsof er niets was gebeurd) verder met het opbouwen van het nest, wat de havik uiteraard niet echt helpt. Desalniettemin prachtige beelden van het zeearend mannetje die recht voor de camera mooie grote takken uit de boom trekt . Maar als havik zou je toch helemaal gek worden! Ben je lekker rustig aan het voorbereiden dat dit jaar het oude zeearendnest jouw plek wordt, komt die zeearend er weer aan.

Intimidatie

Het lijkt een soort van intimidatiegedrag ‘wij hebben al een mooi ander nest opgebouwd, maar we willen jullie niet zo dichtbij’. Of de haviken nu dan ook nog durven is de grote vraag. De afgelopen twee dagen was het voor de camera bij het nest opmerkelijk rustig. Maar ja, voordat je het weet zijn ze er weer. Wanneer er aan die onzekerheid een einde komt, ik weet het niet. Als ze zo door blijven bakkeleien kan het ook zo zijn dat de haviken een andere plek zoeken, dat de zeearenden op hun nieuwe nest blijven en wij overblijven met een leeg nest. Het lijkt er soms erg op dat de zeearenden voor het andere nest hebben gekozen, want wat jullie niet zien op de camera is dat het zeearend vrouwtje diep in de nestkom van het andere nest zit en zo nu en dan wordt afgelost door het mannetje. We aanschouwen het van een veilige afstand, waardoor we niets met zekerheid kunnen zeggen. Stiekem hopen we uiteraard op een ei, maar zeearenden staan er ook om bekend om proef te zitten. Dus eigenlijk zegt dit ook nog niets.

Van niets naar alles?

En dan vannacht. Een stiekeme bezoeker op het nest. Het was de marter die voor de camera verscheen, die ook zijn territorium wil afbakenen op het nest. Zo aardig als hij is ging hij midden op het nest zitten om ontlasting achter te laten (en geloof mij, deze penetrante geur wil je niet in je liefdesnestje). Ook de marter is waarschijnlijk nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt. Zou er al een ei liggen? Nog niet. Maar wat we vanmorgen mochten aanschouwen brengt zeker verandering in de zaak. Het zeearend mannetje verscheen vanmorgen vroeg op het nest voor de camera met een tak in de snavel. Zo stoer als hij is. Indruk makend op zijn vrouwtje… en met succes! Zien we ze de ene dag nog ‘proef zitten’ en zo zijn ze aan het paren! Wow, dat maakt de verwarring alleen maar groter, maar ons enthousiasme ook. Het mannetje verscheen vanmorgen rond 11 uur ook alweer meerdere keren op het nest! Zou de rustige dag van gisteren dan toch een voorbode zijn…  Ik ben trouwens wel benieuwd wat de havik nu denkt. De arme stakker.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht