naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Renée

Alles op een rijtje...

Renée | woensdag 25 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 392x

Nu beide kuikens uit hun ei zijn gekropen is het een mooi moment om wat zaken op een rijtje te zetten. Hoeveel en welke prooien zijn er tijdens de broedfase gebracht en hoe vaak is Vrouw bosuil weggeweest?
de cijfertjes op een rijtje

Broedfase

De broedfase startte op de dag dat het eerste ei is gelegd. Dat was dit jaar op dinsdag 20 maart om 6:11. Bijna 701 uur later op woensdag 18 april om 11:09 kroop Kuukeen uit het ei. Het tweede ei werd gelegd op donderdag 22 maart om 19:11 en Biskuuk kwam iets minder dan 694 uur later op vrijdag 20 april om 16:42 uit het ei gekropen.

Wewe heeft een jaar lang de eeuwige roem gewonnen, door de uitkomst van beide eieren goed te voorspellen in de ¨kom-uit-het-ei-poll¨ Gefeliciteerd!

*Voordat een vergelijking met afgelopen jaren gemaakt kan worden, moet worden vermeld dat in 2017 de camera´s van Beleefdelente pas aan gingen op 6 maart, V zat toen al 18 dagen te broeden. De beelden waren (voor 6 maart) achter de schermen maar beperkt beschikbaar, vandaar dat we van die broedfase geen volledige gegevens hebben.

Prooien tijdens de broedfase (zie tabel 1)

In 2018 was de aanvoer van 13 vogels even groot als in 2015. Dat jaar was het ook een slecht muizenjaar, dus is het logisch dat M voor een deel overstapte op vogels als voedsel.

In 2016 was het aantal muizen tijdens broedfase bijna het dubbele van dit jaar. Wat ook weer een bevestiging is van minder muizen nu, in en rond het Limburgse bos (of ze kunnen zich dit jaar beter verstoppen dan in 2016...)

V heeft dit jaar 54 prooien gekregen in de kast. Maar er zijn meerdere prooioverdrachten buiten de kast te horen geweest. Aangezien we ze niet voor de camera gezien hebben en we dus geen 100% zekerheid hebben van een PO (prooioverdracht), zijn die niet meegenomen in de statistieken.

Gemiddeld per nacht kreeg V bijna 1,8 prooien per nacht. Dat is ietsje minder dan in 2015 en 2016, maar het blijkt genoeg te zijn voor V.

Uitstapjes van V tijdens de broedfase (zie tabel 2)

V is tijdens de broedfase 97% in de kast op de eieren geweest. Dat is een iets hoger percentage dan voorgaande jaren. 

V maakte in 2018 meer uitstapjes per dag tijdens de broedfase, maar de uitstapjes waren wel korter. V is, zeker in het begin van de broedtijd, regelmatig een korte tijd de kast uit geweest omdat M zat te roepen in de buurt. Er hebben in een aantal van die uitstapjes vermoedelijke prooioverdrachten plaatsgevonden.

Ook het aantal prooivogels heeft invloed op het aantal uitstapjes gehad. Zodra V een vogel kreeg van M, nam ze die in 12 van de 13 gevallen mee de kast uit. Buiten de kast werd die vogel dan waarschijnlijk geplukt en opgegeten. Zo hield V haar kast wel redelijk netjes.

Vooruitkijken

Voorlopig kunnen we dit jaar, qua prooien, het best vergelijken met 2015. Wat kunnen we dan komende weken eventueel verwachten?

In 2015 kregen de kuikens onder andere naaktslakken, kikkers en salamanders als prooien voorgeschoteld. V bracht ook een keer een vleermuis, maar daar waren de kuikens toen niet van gediend. De meest bijzondere prooi was dat jaar een hazelworm.

We kunnen dit jaar dus misschien nog wel wat variatie in prooien verwachten. Afgelopen nacht bracht M in ieder geval weer een muis. Kijk maar naar het clipje ¨Man bosuil voert¨ en geniet nog even na van het mooie moment!

Bewonder en verwonder!

Renée


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht