Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Alleenstaande ouder

Linda Persoon | vrijdag 19 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 873x

Helaas ziet het er naar uit dat Mevrouw Merel het alleen moet gaan zien te redden met dit nest. Haar man is al bijna een week niet gezien en er is een merel-verkeersslachtoffer gemeld in de buurt. Gaat het onze vrouw lukken als alleenstaande ouder?

Hoe gaat dit aflopen?

Het is erg droevig dat onze man, naar alle waarschijnlijkheid, is overleden bij een ongeluk. We hebben genoten van zijn zorgzaamheid de afgelopen maanden. Het is jammer dat Mevrouw Merel nu alleen achterblijft met een nestje met 4 eieren. Wat zijn de verschillende scenario’s van hoe dit kan aflopen?

- Vrouw Merel merkt de afwezigheid van haar man en geeft het broeden nog voor het uitkomen van de eieren op. Ze zal inschatten dat verder broeden verspilde energie is voor haar.
- Ze gaat door met broeden en verlaat de jongen in de dagen na het uitkomen omdat ze merkt dat ze het in haar eentje niet kan bolwerken.
- Ze gaat door met broeden en slaagt er in één of meerdere jongen groot te brengen, enkele jongen zullen het niet overleven.
- Ze slaagt er in het volledige nest groot te brengen in haar eentje.

Wat ook nog kan...

Er zijn nog twee mogelijke scenario’s om het verhaal compleet te maken. Ze zijn beide wat onwaarschijnlijk maar om het lijstje compleet te maken wil ik ze toch vermelden:

- Man duikt op miraculeuze wijze toch nog op, krijgt uiteraard eerst flink op zijn falie voor zijn onverklaarbare afwezigheid en daarna gaan ze samen aan de slag.
- Vrouw Merel krijgt hulp uit onverwachte hoek. Er zijn binnen ons team enkele verhalen bekend van andere vogels die spontaan komen helpen. Soms zelfs van een andere soort, zo weten wij  van een verhaal van een winterkoning die een merel ging helpen voeren. Als dit gebeurt doen de helpers dit waarschijnlijk onder invloed van hun eigen hormonen, de drang om iets te verzorgen en voeden is dan groot.

Moeder eerst

Het is hard maar Moeder Merel zal, als het er op aan komt, altijd kiezen voor zichzelf. Zij kan immers met een nieuwe partner een nieuw nest beginnen en dat succesvol groot brengen. Zichzelf opofferen ten behoeve van dit nest heeft geen zin, als zij uiteindelijk zou sterven van uitputting hebben de jongen geen ouder die hen groot brengt.

Wat er gaat gebeuren weten wij ook niet. Wat dat betreft worden dit unieke en leerzame beelden. Ik wil u wel waarschuwen dat, als de jongen uitkomen, de kans op sterfte van een of meerdere kuikens, groot is. Dat risico is uiteraard altijd aanwezig, maar binnen dit eenoudergezin zal die kans flink toenemen. Dit kunnen moeilijke beelden worden maar het tonen van de natuur in al zijn aspecten hoort bij de visie van Beleef de Lente. Veel zal ook afhangen van de energie die Vrouw nog heeft en het voedselaanbod. We gaan duimen dat alles soepel verloopt!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs