Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Alleen en hulpeloos?

Linda Persoon | woensdag 23 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 516x

Onze kleine mereltjes zitten nog veilig in het nest, maar over een weekje zullen ze al gaan uitvliegen. Dat vliegen gaat niet altijd meteen goed, heeft een jong dan hulp nodig?

Alleen?

Het kan zo maar zijn dat u in uw tuin een jonge merel of andere jonge vogel treft. Ze zien er soms alleen en hulpeloos uit. Nog wat pluis op het bolletje, een verdwaasde blik in de ogen en geen ouders te zien.
Maakt u zich niet direct zorgen, de ouders zijn waarschijnlijk gewoon in de buurt. Veel jonge vogels kunnen na het uitvliegen niet direct goed vliegen. Een beetje fladderen lukt wel maar het echte vliegen leren veel vogels buiten het nest. Na het uitvliegen zullen de ouders de jongen nog een tijdje voeren en oefenen de jongen met vliegen.

Wat kunt u doen?

Vindt u dus een ogenschijnlijk zielig en hulpeloos jong vogeltje, laat het dan in eerste instantie rustig zitten. De ouders zullen hem verzorgen en het jong moet zijn eigen instinct leren gebruiken om een veilig plekje te vinden. Is de situatie erg gevaarlijk, de jonge vogel zit bijvoorbeeld midden op de weg, dan kunt u het vogeltje veilig in een nabijgelegen struik of op een lage tak zetten.
Het is een fabeltje dat vogels goed kunnen ruiken, dus de ouders zullen het jong niet verstoten omdat ze uw geur ruiken. Wel raken ouders in de stress als u te lang bij de jonge vogel in de buurt bent dus blijf zoveel mogelijk op afstand.
Heeft u een kat, dan kunt u deze even een paar dagen binnen houden tot het jong sneller en behendiger is.
Vindt u een gewond of kaal jong, dan kunt u overleggen met de dierenambulance of vogelopvang in de buurt. Bedenk wel; niet alle jongen zullen het redden, dit is vervelend maar hoort bij de natuur.

Voor onze kleine mereltjes is het nog niet zo ver maar het groeien gaat razend snel. Geniet komende week nog maar met ons mee van de beelden!

Bron: Het Vogelhospitaal in Haarlem

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs