Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Alle vier de slechtvalkkuikens uit het ei!

Margot de Kam | donderdag 23 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 894x

Binnen 24,5 uur zijn de kuikens uit hun ei gekomen. Dat is wonderbaarlijk dicht bij elkaar.
het vierde kuiken

Vorig jaar kwamen drie kuikens binnen 28 uur, dat was al snel. Dit is een perfecte timing. 

Woensdag:

Om 21:10 zagen we een halve eischaal en vlak daarna om 21:12 was een tweede ei gebroken. De vrouw knabbelt wat met de lege schalen. Om 23:56 zagen we de eischaal van het derde kuiken.

Donderdagavond, 21:42 zagen we het laatste kuiken met spartelend vleugeltje uit het ei komen. De moeder keek even en stopte het toen snel onder zich. Even later verpulverde zij de lege dop. Het kan zijn dat ze daar wat extra mineralen mee binnen krijgt. Een andere reden ligt meer voor de hand : camouflage.

Zo’n kuiken weegt 35 tot 40 gram. Het is nog roze en nat. Het is halfblind of helemaal. Het is nog geheel afhankelijk. Maar sterk. Dat hebben we al aan de eerste drie kuikens gezien.

 

Voedsel

De man heeft zijn jongen meteen begroet en komt vaak zeer enthousiast met voedsel aanzetten of bij de voedering kijken. Maar de vrouw bepaalt wanneer en door wie er gegeten wordt. En ook wie mag voeren.

De eerste 2 dagen kan het kuiken eigenlijk makkelijk zonder voedsel. In het ei was de dooier het laatste voedsel voor het kuiken. Vlak voor het begin van het uitkomen is de rest van die dooier opgenomen in de darmen van het kuiken. Het heeft daarmee voldoende vocht en voedsel voor minimaal 48 uur.

De kuikens krijgen, zodra hun moeder dat nodig vindt, hele kleine snippertjes vlees gevoerd. Zij hoeven niet te drinken, vocht krijgen ze binnen via vlees.

 

Beschutting

De kuikens zijn steviger dan zo’n wit pluisbolletje lijkt. Soms rammelt de vrouw nog met eieren, terwijl er al een kuiken onder haar ligt. Of lijken ze een dreun te krijgen van een prooi die wordt binnengebracht. Dat kunnen ze wel hebben.

Maar hun huid is nog wel heel teer, alleen met een donsvederlaagje bedekt. Daarom krijgen ze de eerste 10 dagen veel beschutting onder de oudervleugels, vooral de moeder zal er zijn. Ze zijn nog niet goed bestand tegen kou, maar voorál  niet tegen hitte. Om die reden is de opening van de kast naar het oosten gericht. Zodat er zo min mogelijk volle zon op staat.

Soms zijn beide ouders wel even weg, bijvoorbeeld om zelf te eten. Dan kruipen de kuikens met de buikjes tegen elkaar en houden elkaar warm.

 

Jagen

Over het algemeen jaagt de man het meest de eerste week. Maar de vrouw kan er soms ook even op uit. Een duif, met hoge voedingswaarde, is door haar gemakkelijker te bejagen en vooral naar de toren te brengen dan voor de man. Zij is veel groter en sterker.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs