Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Alerte moeder: overdreven of terecht?

Bernice Sepers | zondag 3 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1050x

Gisteren heeft Emil een leuk filmpje geplaatst waarin te zien is hoe mevrouw bosuil schrikt van een eekhoorn. Gezien de hoeveelheid kleine zoogdieren die meneer bosuil aanvoert, zou je denken dat de bosuil niets te vrezen heeft en juist enkel andere dieren schrik aanjaagt. Is dit ook zo?

Gevaren voor volwassen bosuilen

Volwassen bosuilen hebben inderdaad weinig te vrezen. Overdag houden ze zich schuil tegen een boomstam en worden ze enkel geplaagd door kleinere vogels die hen proberen te verjagen. De eieren, kuikens en pas uitgevlogen bosuilen moeten daarentegen wel oppassen!

 

Gevaren in het nest

Zoals ik in mijn eerste blog schreef, klimmen steenmarters soms via de boomstam omhoog om zo de eieren of kuikens te roven. Ook andere marterachtigen kunnen dit doen. Het is dus zeker geen slecht idee van mevrouw bosuil om op haar hoede te zijn als ze geluid om en op de nestkast hoort.

 

Gevaren buiten het nest

Wanneer jonge bosuilen klaar zijn om de nestkast te verlaten, zijn zij nog niet vliegvaardig en vallen soms al fladderend op de grond. Op dat moment zijn zij een makkelijke prooi voor bijvoorbeeld vossen en grote roofvogels en uilen.

 

Bescherming en verzorging

Dit klink allemaal nogal deprimerend, maar gelukkig laten de ouders hun jongen niet aan hun lot over zodra ze het nest hebben verlaten. Vader en moeder bosuil blijven de jongen nog zo’n 2 à 3 maanden beschermen en voeren om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op een zelfstandig leven. Meneer en mevrouw bosuil zullen dat dit jaar vast heel goed gaan doen!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs