Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Aftellen maar!

Pieter van den Assem | woensdag 21 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 470x

Nog ongeveer één week en dan gaan de inmiddels volwassen kuikens hoogstwaarschijnlijk het nest verlaten. Een moment dat we niet mogen missen, want wat zijn we toch gewend geraakt dat ze lekker op het nest zitten als we Beleef de Lente openen.
Over de hele wereld staan kuikens te popelen om het nest te verlaten. Foto: Eliot Malumuth

Spannend

Het moment komt steeds dichterbij en dat neemt een opbouwende spanning met zich mee. Hoe zal het verder gaan met de kuikens? Waar gaan ze heen? Hoe komen ze aan eten? In dit blog zal ik een aantal van dit soort vragen beantwoorden, zodat jullie weten hoe het verder gaat nadat ze zijn uitgevlogen.

Na ongeveer 53 dagen verlaten de kuikens het nest. Ik noem ze nog kuikens, maar dat zijn ze natuurlijk niet meer, ondertussen zijn de kuikens uitgegroeid tot juvenielen. Juveniel is te vergelijken met tieners of jongvolwassenen bij mensen. Zodra de juvenielen het nest hebben verlaten, zullen ze nog twee maanden in en rondom het nest zwerven. Het nest wordt dan nog vaak gebruikt als rustpunt door de juvenielen. Zelfstandig vis vangen kunnen ze nog niet en ze zijn daarom nog vaak aangewezen op de vangst van de ouders. Vrouw visarend zal als eerste migreren richting Afrika, man visarend blijft langer in Nederland om de kuikens verder te helpen met jagen en zal enkele weken daarna ook migreren richting het zuiden.

 

Kleintjes worden groot

Het komt zelfs bij visarenden voor dat pas uitgevlogen visarenden helemaal richting een ander visarendnest vliegen en dat ze door die ‘ouders’ gevoerd worden. Dat scheelt weer als je niet weet hoe je moet jagen! Toch is het leven van een pas uitgevlogen visarend niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Net als bij elke vogelsoort is de periode van uitvliegen tot zelfstandig worden een gevaarlijke periode. De vogels moeten alles voor het eerst verkennen, zoals vliegen, duiken en jagen. Tenslotte komt daar ook nog eens de grote migratie bij kijken, het zal voor de visarenden lastig worden, maar de ouders doen in ieder geval hun uiterste best om ze voor te bereiden!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs