Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
drie eieren, welke komt als eerste uit?

Door Renée

Aftellen

Renée | dinsdag 12 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 104x

We kunnen nog ongeveer een week naar een broedende Vrouw bosuil kijken en in die week gaat nog een hoop gebeuren. Daarna is het gedaan met de rust, want dan verwachten we namelijk het eerste kuiken!
V bewaarde deze muis nog voor zichzelf, maar daar gaat verandering in komen

Hoe gaat het tot nu toe?

Het gaat goed met de prooiaanvoer dit jaar. Van 17 februari tot en met 11 maart heeft Man bosuil 54 prooien gebracht (43 muizen, 10 vogeltjes en 1 vleermuis). Het door hem bezorgde eten werd in bijna alle gevallen meteen door Vrouw bosuil opgegeten. Twee keer bewaarde zij haar muis voor een paar uurtjes later. Verder lijken de eieren nog intact en daarbinnen zijn hopelijk de kuikens flink aan het groeien.

Hoe nu verder?

Komende week zal hij nog steeds prooien komen brengen en zij zal door blijven broeden, maar toch gaat er wat veranderen. 

Voorraad

V zal niet meer alle prooien direct gaan opeten, maar ze zal gaan beginnen met de aanleg van de voedselvoorraad voor de kuikens. We zijn benieuwd hoe vol de voorraadkast dit jaar zal gaan worden. 

Tokkelen

Ook zal V gaan tokkelen en piepen tegen de eitjes. Ze maakt de geluiden die ze later ook bij het voeren zal gebruiken. Op die manier weten de kuikens straks dat er gevoerd gaat worden en zullen ze bij het horen van de piepjes onder haar veren vandaan kruipen om wat hapjes te krijgen.

Rollen

We hebben het nog niet vaak gezien de afgelopen jaren, maar eieren kunnen bewegen. Zondagavond 10 maart was V er even op uit en één van eieren rolde steeds iets verder naar een ander ei toe. Het was op dat moment windstil, dus de wind zal het niet geweest zijn. Waren het kriebelbeestjes in de kast die het ei lieten bewegen of gebeurde er iets in het ei waardoor het zwaartepunt veranderde en het bewoog? Zeker weten doen we het niet, maar bekijk vooral de miniclip onderaan dit blog.

Piepjes

Iedereen kan vanaf het weekend de koptelefoons en versterkers weer uit de kast halen en de volumeknop op maximaal zetten, want dan is het wachten op de eerste piepjes vanuit de eieren. Luister vooral goed op het moment dat V op pad is. Tip: Zet wel het volume weer wat lager als V weer terug is! Dat scheelt gehoorschade wanneer zij ineens enthousiast begint te roepen omdat hij in aantocht is. 

Gaatje

Tot slot is het wachten tot er een gaatje wordt ontdekt in een ei. Wanneer dat wordt gezien, duurt het niet heel lang meer voor we het eerste kuiken kunnen verwelkomen.

Tot en met 15 maart kan iedereen nog een gokje wagen in de kuikenpoll 

 

Kijk en geniet van wat komen gaat...

Renée

Het rollende ei (met dank aan Emil voor deze versnelde opname)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs