Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Afstand nemen

Bernice Goffin | maandag 10 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 100x

Het is kijkers opgevallen dat man en vrouw kerkuil zich overdag meestal niet meer bij de kast laten zien. Maar geen zorgen: ’s nachts levert muisbezorgd nog gewoon tot aan de deur. De nieuwe situatie past prima bij deze fase, waarin de kuikens steeds onafhankelijker worden.
'nee, ook als ik ondersteboven kijk kan ik papa en mama niet meer vinden'

Hotel kerkuil

Kerkuilen hebben in hun territorium doorgaans meerdere rustplaatsen, die ze af en toe kunnen afwisselen. Dat is maar goed ook: het zou natuurlijk jammer zijn als je territorium ongeschikt wordt wanneer er één slaapplaats wegvalt. In de hooiberg en op het erf zijn verschillende verstopplekjes waar de ouders zich overdag kunnen ophouden, en misschien hebben ze in de bosrand ook nog wel een mooie holle boomstam tot hun beschikking. Waar ze precies slapen weten we meestal niet als ze uit beeld van de camera zijn, maar ze zullen ongetwijfeld in de buurt zijn.

 

Het belang van nestkasten

Slaapplaatsen zijn nog wel hier en daar te vinden, maar nestplaatsen zijn voor de kerkuil nog een stuk schaarser. Ze zijn daarvoor in Nederland bijna helemaal afhankelijk van nestkasten. Vroeger broedden de uilen graag op verborgen plekken in schuurtjes, boerderijen en… Kerken. Maar uit veel gebouwen worden vogels tegenwoordig geweerd. Gelukkig kunnen we dankzij het noeste werk van kerkuilenbeschermers, die nestkasten plaatsen en controleren op erven van welwillende terreineigenaren, nog steeds de kerkuil als broedvogel verwelkomen in Nederland. Als we de kerkuil  willen behouden, is het belangrijk dat dit beschermwerk óók in de toekomst wordt voortgezet.  

 

Mankepoot

In ander nieuws was het kijkers opgevallen dat de jongste, K3, dit weekend even mank liep. Mogelijk is er in de chaos van een prooioverdracht een misstap gemaakt. Gelukkig was het mank lopen van korte duur en lijkt het pootje van K3 inmiddels weer hersteld. Beter nu een ongelukje, terwijl de muizen nog tot aan de deur worden bezorgd, dan wanneer K3 straks zelf muizen moet gaan vangen. Hopelijk is K3 weer een les wijzer. Met weer twee werkende pootjes kan het klaarstomen voor de buitenwereld worden hervat.

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs