Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Afscheid van de slechtvalken op het Rijksmuseum

Margot de Kam | dinsdag 30 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 147x

We moeten het seizoen afsluiten. Het enige ei dat over is van het broedsel zal niet uitkomen. De webcams zullen woensdag rond 12 uur in de middag sluiten.
Vrouw

Het ei is meer dan 35 dagen bebroed. En de slechtvalken kunnen dat nog wel een poosje volhouden. Zolang het ei heel blijft. We hebben zelfs gezien dat eieren met een gat erin nog onder de broedvlek geschoven worden. Met alle drie de eieren van dit legsel die kapot gingen deden zowel man als vrouw dit, tot de schalen na 24 uur echt kapot gingen. Kun je nagaan hoe voorzichtig de valken zijn met hun eitjes.

Wanneer de slechtvalken afscheid nemen van het laatste ei is niet te zeggen. Het is wel gebeurd dat er 80 tot 100 dagen werd gebroed op een niet levensvatbaar ei.

 

Waarnemingen uit Samen Onderzoeken

We hebben uit het project Samen Onderzoeken wel interessante gegevens waargenomen. Veel dank hiervoor aan de waarnemers. De gegevens worden ingevoerd op de nestkaart bij SOVON.

 

Broeden

Duidelijk werd dat in de nacht voordat het laatste ei werd gelegd Vrouw de hele nacht op de eitjes bleef. Het echte broeden was begonnen. De nachten daarvoor was ze nog vooral op het rooster.

Man moest het broeden de eerste dagen nog even leren én durven én mogen van Vrouw, maar dat ging snel goed. Hij bood zich regelmatig aan om het over te nemen. Vrouw gaf niet altijd toe.

Zodoende broedde Man nooit een derde per etmaal. Maar als we 8 uren voor de nacht rekenen, en 16 uren voor overdag, dan kwam hij wel in de buurt van een derde van de dag. Er waren twee etmalen dat hij maar rond een half uur heeft gebroed. Waarom zo weinig op die dagen werd niet echt duidelijk.

Er waren maar drie broeddagen waarop de eitjes iets langer dan 10 minuten per etmaal bloot lagen.

 

Prooien

Man bood regelmatig een prooitje aan. Soms nam Vrouw het aan, maar ze sloeg ook heel vaak af. De slechtvalken bewaren ook prooien op meerdere plekken op het gebouw. We konden regelmatig zien dat Vrouw met een volle krop terugkwam. Eén keer konden we aan een braakbal zien dat er een duivenpoot bij zat, verder was er geen duif in beeld. Bij de prooien dan. Er kwamen wel verschillende duiven op het rooster op bezoek.

Vaak zijn de prooien onherkenbaar omdat ze al geplukt zijn. Dan kunnen we hooguit zeggen klein vogeltje of middelgroot. Zo werden er 16 kleine vogeltjes aangeboden, 2 middelgrote, en 16 restprooitjes. Wel herkend werden 2 bonte spechten, 3 pimpelmezen, 6 spreeuwen, 1 merelman, 3 halsbandparkieten, 2 waterhoenen, 1 ijsvogel en 1 gierzwaluw. Genoeg diversiteit dus.

 

Bijzonderheden

We zagen een vreemde slechtvalkman met een ring op het rooster. Er waren totaal zeker 4 dagen waarop er tekenen waren van onrust door andere slechtvalken. En de afgelopen twee dagen waren er nijlganzen op het rooster.

Tja en natuurlijk drie eieren van het legsel die kapot gingen en het vierde ei kwam niet uit.

 

Toch was het weer bijzonder om dit seizoen zoveel over de natuur en de slechtvalken te leren. Dat in het leven niet alles op rolletjes loopt. Maar ook hoe goed het slechtvalkpaar samenwerkt. Hoe mooi ze communiceren en hoe zorgzaam ze zijn voor hun eitjes.

Ook zo genoten? Help een tikkie mee.

 

Man

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs