Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Afscheid en nieuw begin

Ronald van Harxen, STONE | zondag 18 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 471x

Zeven jaar lang zijn we te gast geweest op het erf van Benno en Lieneke. Zeven mooie jaren, met veel ups en downs; altijd viel er wel wat te beleven. We hebben genoten en geleerd, ieder jaar weer opnieuw. Maar - u voelt vast al waar dit naar toe gaat - volgend jaar gaan we naar een nieuwe locatie.

Naar het dorp

De reden daarvoor is dat de huidige bewoners - Benno en Lieneke - het leven op de boerderij vaarwel zeggen en verhuizen naar het dorp. De nieuwe bewoners hebben wat minder met uilen en natuur en daarom lijkt dit het perfecte moment om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie.  Jammer, jazeker. Het is zo'n vertrouwd gezicht geworden: de perenboom, de kast, de uilen. We zullen ze missen.

Nieuwe mogelijkheden

Daar staat tegenover dat een nieuwe plek ook weer volop nieuwe verrassingen en ontdekkingen biedt. We zijn zo gewend aan dit paartje dat we weleens vergeten dat wat we de afgelopen jaren aan gedrag hebben gezien misschien niet representatief is voor andere paartjes. Hebben andere vrouwen hun zaakjes net zo goed op orde, zijn andere mannen net zo dapper in het verjagen van kauwen en ander gespuis en zorgen andere paartjes ook zo goed voor hun jongen? En ook: wat voor prooien worden er aangevoerd en in welke aantallen? Kortom: er valt genoeg te beleven en te ontdekken op een nieuwe plek. 

Wensenlijstje

Natuurlijk gaan we op zoek naar een plek die minstens zulke fraaie beelden oplevert als deze. We hebben een heel wensenlijstje. Uitloop op een boomtak zodat we ook van buitenbeelden kunnen genieten is daarbij absolute topprioriteit. Het liefst zouden we nog iets meer van de omgeving willen laten zien, zodat we nog meer gedrag kunnen waarnemen. Veel muizen in de buurt is ook een pré. Zo hebben we nog wat wensen. We gaan de komende maanden eens rustig enkele plekken bekijken. Gelukkig kunnen we putten uit een ruime voorraad kandidaat-plekken dus ik weet zeker dat we met iets moois op de proppen komen.

Dank jullie wel

We hebben nog een en kleine twee weken voor de camera's off line gaan en Beleef de Lente 2021 erop zit. Hopelijk komen de uilen nog flink vaak voor de camera's om ons een laatste blik te gunnen en langzaam afscheid te kunnen nemen. En anders verblijdt Geert ons vast wel met leuke clipjes uit de oude doos.

Voor nu rest ons Benno en Lieneke heel hartelijk te danken voor hun gastvrije onderdak de afgelopen jaren. Wij, en met ons honderdduizenden mensen, hebben genoten van jullie uilen (en hún perenboom). We wensen jullie heel veel plezier op de nieuwe plek en nog vele jaren in goede gezondheid.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs