Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Steve Bidmead via Pixabay

Door Linda Persoon

Afscheid

Linda Persoon | donderdag 16 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 299x

Een week na het uitvliegen van de jonge torenvalken is het dan nu echt zo ver, het is tijd om afscheid te nemen. Wat was het een mooi en geslaagd seizoen!

Vier maanden

Op 27 februari gingen de camera’s van Beleef de Lente dit jaar aan, al bijna vier maanden volgen we dit torenvalkpaar. Op de watertoren van Hoogeveen zagen we Vrouw Torenvalk zich rustig voorbereiden op de komst van de eieren, zagen we Man Torenvalk af en aan vliegen met lekkere hapjes en was het nog even spannend toen een vreemde torenvalk zich liet zien in het territorium.

Ei in de sneeuw

Toen een deel van ons land nog werd bedekt door een laagje sneeuw, legde Vrouw Torenvalk op 1 april haar eerste ei. In de dagen daarna volgden nog vier eitjes en op 10 april was het legsel met vijf eieren compleet. Vrouw nam het broeden uiterst serieus en liet Man bijna niet toe op de eieren, maar de aanhouder wint en zo kon ook Man nog zijn broedmomentjes pakken. Die broedcombinatie was blijkbaar geslaagd want op 6 mei kropen de eerste twee kuikens uit hun ei! Op 7 en 8 mei kwamen nog twee kuikens uit, het vijfde ei gaf helaas geen teken van leven.

Vier kuikens

De drie oudste kuikens leken qua grootte iets voor te lopen op het vierde kuiken, maar deze stond zeker haar vrouwtje tussen die kleine veelvraten en zo groeide het viertal op tot sterke, gezonde torenvalken. Toen er veren begonnen te groeien kon het geslacht van de valkjes met behoorlijke zekerheid worden vastgesteld; twee jongens en twee meisjes!

Uitvliegen

Veel te snel was het tijd om uit te vliegen. Op 7 juni, op een leeftijd van waarschijnlijk* 32 dagen, vertrok het eerste jong. De dagen erna volgden broer en zus. Het jongste kuiken bleef nog even zitten, vond ze het misschien wel lekker om even de ruimte voor zichzelf te hebben? Op 11 juni vloog ook dit kuiken uit, op een leeftijd van waarschijnlijk 34 dagen.
Daarna kwamen de jonge torenvalken gelukkig nog regelmatig even buurten in de kast zodat we langzaam aan het afscheid konden wennen.

* Waarschijnlijke leeftijd, omdat we niet zeker weten of het eerst geboren kuiken ook het eerst uitvloog, maar dat lijkt wel het meest logisch.

Tot ziens!

Helaas is het, met het uit huis gaan van de valkjes, ook tijd geworden om de camera te gaan sluiten.  Het was een prachtig torenvalkseizoen en we willen jullie, de kijkers, hartelijk bedanken voor jullie aandacht, cliptips en ideeën voor blogs.
Ook danken wij WMD Drinkwatervoorziening in Hoogeveen voor het beschikbaar stellen van de locatie.
De camera gaat vrijdag 17 juni rond 10.00 uur uit. De clipjes en blogs kun je daarna nog gewoon bekijken.
Hopelijk tot ziens bij het volgende seizoen van Beleef de Lente!

Team Torenvalk; Bonnie, Marijcke, Claudia, Suzanne, Linda en de moderators.

Screenshot torenvalkkast, het jonge gezinnetje bij elkaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs