Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Afscheid

Adrie Duivenvoorden | woensdag 11 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 975x

Nu de jonge Zwaluwen zijn uitgevlogen is het einde van het seizoen aangebroken. De camera's gaan uit en het is bijna zover dat de Zwaluwen naar Afrika vertrekken.

Hoewel er op waarneming.nl al trekaantallen genoemd worden, zijn de Zwaluwen hier nog wel aanwezig. Niet dat ze zich vaak laten zien maar vooral in de avond zweven er honderden Zwaluwen boven het huis. Misschien als een soort afscheid of om de achterblijvers mee te lokken. Somige verdwijnen in de nesten, anderen vliegen weer verder.

STILLER

En zo wordt het overdag steeds stiller in de kolonie. De til staat er wat verlaten bij, nog bewoond door enkele Zwaluwen met late jongen.

De meeste Zwaluwen van de tweede leg zijn al uitgevlogen maar er zijn nog enkele nesten bewoond, waarvan de jongen nu tussen de 18 en 21 dagen oud zijn. Nog even volhouden dus. Zo ook het kuiken in het l-nest naast de camera die we steeds horen piepen. Toch wordt hij met regelmaat gevoerd. De camerafamilie zal nog wel een weekje blijven overnachten in het nest, overdag de jongen leren jagen en conditie opdoen.

Tot eind september misschien begin oktober zullen we zo nu en dan nog wel een Zwaluw waarnemen, maar dan ineens zijn ze echt weg. Ons met een weemoedig gevoel achterlatend. 

 

Seizoen

Wat een prachtig seizoen is het geweest, met hoogte- en dieptepunten en het uitvliegen van 120 nesten. En graag wil ik een compliment maken aan Niels en Nella voor hun prachtige clips.

Hoewel we erbovenop zitten, kunnen we nooit alles waarnemen, zoals al die vreemde bezoekers van Specht tot Sprinkhaan, al dan niet met goede of slechte bedoelingen. De Koolmees van afgelopen week is vast op zoek naar een winterschuilplaats en hij zal snel gevolgd worden door de Mussen. Dit kan tot februari. Dan gaan alle nesten van de gevel en worden ze grondig schoongemaakt, waarbij ik op zoek ga naar overblijfselen van de drie kuikens. Ergens geloof ik niet dat ze er nog liggen. We zien en vinden niet alles en Zwaluwen ruimen graag.

 

Tot slot

De camera's hebben op veel vragen een antwoord gegeven, maar er zijn evenzoveel vragen voor teruggekomen. Zullen we ooit het leven van deze mysterieuze vogeltjes kunnen ontrafelen?

Wij hebben genoten en ik vraag me af - en het werd mij ook laatst een keer gevraagd - of ik ooit uitgekletst raak over de Zwaluwen.

 

Dan rest mij alleen nog de Vogelbescherming te bedanken, team Huiszwaluw, Luc en Henk voor de keurige aanleg van de camera's en natuurlijk alle mensen uit de chat en voor deze een poot en knuffel van Roxy.

Hopelijk tot volgend jaar!

 

Ook zo genoten van de huiszwaluwen op Beleef de Lente?
Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs