Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
afstand tussen ons koppeltje...

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Adieu... Of toch niet?

Bart Franken | donderdag 7 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 360x

Helaas... Op een sporadische poging na van onze vrouw Bosuil om het mannetje nog "in de tent" te lokken, blijkt de hoopvolle liefde tussen ons verse koppel bekoeld tot een steeds-langere-lange-afstandsrelatie. En als zij het er bij laten, wordt het tijd dat wij dat ook gaan doen.
Een laatste mooi screenshot.

Met enige weemoed denk ik terug aan de afgelopen jaren Beleef de Lente bij de Bosuil. Wat een geweldige jaren waren dat, met altijd wel weer iets bijzonders te melden in het anders zo standaard ritme van de dingen der natuur. Dit jaar liet de natuur echter zien dat zij de natuur is: Oogverblindend prachtig, maar soms ook ontegenzeggelijk onvoorspelbaar en verrassend.  

Daten na twee jaar corona

Maar dat maakt het nou juist zo mooi... Eigenlijk, en dat klinkt misschien krom voor u als kijker, hebben wij als bloggers enorm genoten van de spaarzame momenten dat onze uilen zich voor de camera lieten zien. Want nu hebben we gezien, wat we normaal niet zien. En hoewel we weinig hebben gezien, hebben we eigenlijk heel veel gezien. We hebben namelijk mogen aanschouwen hoe een bosuilenpaar na een lange, rustige herfst, in de winter start aan de koppelvorming. Uilen die alleen achter zijn gebleven omdat zij hun partner hebben verloren, moeten weer opnieuw gaan daten. En na twee jaar corona weten veel singles hoe moeilijk het is om het fysiek daten weer op te pakken. Onze man bosuil liet dat ook zien. We weten niet of het de onervarenheid is van een jong mannetje, of dat het misschien gewoon niet klikt tussen die twee (want ja, ook bij vogels kan dat laten verschillende gedragsstudies en fokprogramma's zien). Maar tja.. De vonk leek niet over te slaan en die kerel kwam maar niet met cadeautjes terug. Dus zegt het vrouwtje tegen het mannetje: Geen voedsel, geen broedsel...

Dus... All is lost! Of misschien toch niet?

Wat nu?

Als team hebben we afgelopen week besloten dat morgen, vrijdag 8 april, de camera's om 12:00 uur toch echt uit gaan. Het aantal pogingen van dit bosuilenpaar is gedaald tot dusdanig drastisch beperkt gedragspatroon dat wij er niet veel heil meer in zien. Maar... achter de schermen blijven wij het in de gaten houden en ook de eigenaar van de kast Jan zal de kast in de gaten houden. Mocht het stel besluiten om van een LAT-relatie over te stappen naar een exclusieve, innige voortplantingsstemming, dan zullen wij onverlet alsnog de webcams open gooien. 

Gelukkig hebben we de beelden nog. Daarom hebben onze clipmakers een jaaroverzicht voor u op een rijtje gezet: Klik hier voor het jaaroverzicht.

Bedankt

Rest ons als bloggers nog een aantal mensen te bedanken: Allereerst Jan en Thea. Jullie onvermoeibare hoop en enthousiasme werd deze keer helaas niet beloond met een aantal uilskuikens, maar we weten zeker dat de gedachte aan al de kuikens van afgelopen jaren en de hoop op een succesvol broedsel in 2023 jullie door het lege-nest syndroom heen zullen trekken! Bedankt dat we weer hebben mogen meekijken in jullie achtertuin.

Emil en Lisa hebben als clipmakers er alles aan gedaan om de pareltjes tussen de massa lege beelden uit te vissen. Heel erg bedankt daarvoor! 

Moderatoren, bedankt voor het aanzwengelen van de gezelligheid in het clubhuis. Soms kon je een speld horen vallen, maar gelukkig stralen jullie de goede sfeer zo uit dat jullie niet eens hoeven in te grijpen. 

Niet dat dat nodig was, want de kijkers hebben zich voorbeeldig gedragen. Er was niet veel actie, maar gelukkig werden er wel volop vragen gesteld door jullie en kregen we veel cliptips. Bedankt voor het kijken en het enthousiasme!

Clubhuis schoonvegen

Traditiegetrouw roepen wij dan nu alle kijkers die zich actief in de chat van het 'clubhuis' begeven om de gordijntjes nog maar even te wassen en te strijken, de meubels weer op de juiste plek te zetten, de lege uileretto flessen in de glasbak te deponeren en de vloer van de chat nog even schoon te vegen voordat het licht in de tent uit gaat.

En voor nu schakelen we over naar de studio! (en naar de geweldige beelden van de andere webcams van Beleef de Lente).

 

Hartelijke groeten,

Engbert, Renée, Bart

 

 

Ps: En voor iedereen die nog twijfelt: Nee... Het ei komt niet meer uit ;)

 

Een melancholisch beeld, een verlaten ei in een lege kast.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs