Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Jonge net uitgevlogen IJsvogels in 2015 te Denekamp (Foto Jos Bruns)

Door Peter van den Akker
Twentse Vogelwerkgroep

Activiteiten op het nest

Peter van den Akker | woensdag 26 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1003x

Onze jongen zijn nu ongeveer 7 dagen oud en al flink gegroeid. Er zijn geen achterblijvers in de groei. Het gaat tot nu toe voorspoedig met het jonge gezin. In deze blog geef ik een korte beschouwing van een aantal observaties op het nest.

Ontwikkeling van de jongen

De jongen zijn na 7 dagen nog geheel kaal en blind. Hun gehoor is uitstekend, zodra een oudervogel de nestpijp in komt beginnen ze direct te bedelen. Op de huid van de vleugels zijn nu de aanzetten te zien van de arm- en slagpennen in wording. Midden op de rug zien we een streep waar zich ook de eerste rugveren aan het vormen zijn. De staart is prominent aanwezig als een eeltvormig bultje waar een zwart stipje ook de groei van pennen verraad. De komende dagen gaan de rose lichamen grijzig blauw kleuren.

Warm houden door de ouders

Omdat de jongen nog geen isolerend verenkleed hebben moeten de ouders de jongen nog steeds warm houden door ze te bebroeden. Dit wordt door de groei van de jongen wel steeds lastiger. Eén oudervogel kan het klompje jongen nog nauwelijks onder de veren houden en moet hiervoor de vleugels flink uitzetten. In de nacht van 25 op 26 april hebben het mannetje en vrouwtje ook geruime tijd samen op de jongen gezeten. 

 

Voeren

Het voeren van de eerste vissen start om circa 6.20 uur en gaat door tot rond 10.00 uur. Daarna wordt enige tijd minder gevoerd, in de middag volgt een nieuwe voerperiode. Zowel het mannetje als het vrouwtje voeren, dit lijkt qua frequentie redelijk verdeeld. De lengte en het formaat van de vissen varieert enorm; sommige kleine visjes van circa 2 cm zijn snel in een jonge snavel verdwenen. Maar het duurt soms wel 6 minuten voordat een grotere vis van circa 7 cm volledig is ingeslikt. Deze visjes lijken haast wel breder te zijn als de maat van de bek.  Ik schat dat de jonge vogels op dit moment, afhankelijk van het formaat, 2-4 vissen per dag eten.Overdag maken de jongen redelijk veel lawaai, ze bedelen luidruchtig. Maar ’s nachts is het stil op het nest.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs