Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Achter de schermen

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 21 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 306x

Een groot deel van het steenuilenleven speelt zich inmiddels achter de schermen af. Regelmatig is man in beeld, soms een vleug(elt)je vrouw, en soms hoorbaar als ze zich samen vermaken. Team Steenuil probeert – eveneens achter de schermen – een beeld te krijgen van wat zich daar zou kunnen afspelen.

Inmiddels moeten we wel concluderen dat de kans verkeken is dat er in de kast gebroed gaat worden. Alles wijst erop dat vrouw ergens in de buurt een nest heeft, eieren heeft gelegd en nu zit te broeden. Tijdens de vermoedelijke broedpauzes is ze af en toe als schim te zien of te horen, en bij wijze van uitzondering zat ze dinsdagavond 19 april (tijdens een broedpauze rond het invallen van de schemer?) heel even op haar man’s favoriete stek op de veranda.

Broeds vrouwtje?

Op dat clipje zien we vermoedelijk de “nest- of broedbroek”, zoals die in de chat wordt genoemd. Dat zijn de afhangende dekveren rondom de zogeheten broedvlek. De broedvlek ontwikkelt zich bij een steenuilenvrouw rond het moment dat ze daadwerkelijk start met broeden, als het legsel compleet is. Onder invloed van het hormoon oestrogeen vallen de veren uit en er ontstaat een kale plek op de borst en buik om efficiënt de lichaamswarmte op de eieren over te dragen. De dekveren eromheen worden tijdens het broeden “aan de kant geschoven” en dat verklaart die broek die zichtbaar is als ze net van de eieren is afgestapt.

Wanneer eerste ei?

Clipmaker Geert volgt en administreert de gebeurtenissen nauwgezet. Op basis van het gedrag en de aan-/afwezigheid die we van de beelden kunnen afleiden, is zijn inschatting dat het eerste ei tussen 8 en 10 april kan zijn gelegd. In de dagen erna, tijdens de vermoedelijke legperiode die (bij een gemiddelde legselgrootte van 4 eieren) van het eerste tot het laatste ei in totaal ongeveer een week duurt, zien we vrouw steeds minder in en bij de kast. Na 12 april is ze helemaal niet meer in de kast geweest.

Uit de beelden en geluiden valt verder op te maken dat na 15 april de meermaal daagse paringen stopten. Kunnen we daaruit afleiden tot toen het legsel compleet was? Hoewel er vannacht wel weer een paring was, dus zeg het maar.

Toch, samen met de aanwijzing dat vrouw vermoedelijk een broedvlek heeft / broedt en haar afwezigheid in de kast na 12 april kunnen we met een slag om de arm veronderstellen dat ze in elk geval op 19 april op een volledig legsel aan het broeden was. Het “circumstantial evidence” stapelt zich op.  

Wanneer jongen?

Als het eerste ei pakweg op 9 april is gelegd en er zijn uiteindelijk 3 of 4 eieren zijn gelegd, dan zouden de jongen zo rond 10, 11 mei uit hun ei kunnen kruipen. Misschien zien we dat tegen die tijd aan het gedrag van man – voor zover in beeld – die dan in actie moet komen om voedsel aan te slepen.

Als alles naar wens verloopt en de jongen vliegen succesvol uit, dan maken we kan ze vanaf half juni voor de cams te zien verschijnen: in de boom, voor de kast of in de kast.

Geduldig afwachten

Nu loop ik wel heel erg op de zaken vooruit. Zoals Ronald al eerder meldde, gaan we begin mei eens op verkenning in de hoop aanwijzingen te kunnen vinden waar het vermoedelijke nest zich kan bevinden. Spannend!

 

Foto header: man laat zich nog wel regelmatig zien en zit bij het straffe oostenwindje van de laatste dagen graag in de luwte op de veranda.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs