Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Acht wacht

Bernice Sepers | donderdag 23 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 746x

Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven... Hoeveel eieren zal mevrouw koolmees leggen? Nou, gisteren en vandaag hebben we duidelijkheid gekregen. Het broedsel van onze koolmezen bestaat uit maar liefst acht eieren.

Dus acht kuikens

Over het algemeen beginnen koolmezen direct na het leggen van het laatste ei met broeden. Soms wachten koolmeesvrouwen een dagje als het bijvoorbeeld koud is, maar nee hoor, onze koolmeesvrouw bleef op de eieren zitten. En gelijk heeft ze, het is immers best warm buiten. Tijd dus om voor kuikens te zorgen! Het is allemaal terug te zien in dit filmpje.

 

..of toch negen?

Als het ineens warm wordt willen koolmeesvrouwen ook al eens gaan broeden voordat het laatste ei is gelegd. Ze krijgen dan als het ware haast en beginnen alvast, zodat de embryo’s zich door de warmte kunnen gaan ontwikkelen. Het was dus nog even spannend of mevrouw koolmees er vandaag een ei bij zou gaan leggen, maar nee, ze houdt het bij acht eieren. En dat is een heel mooi en normaal aantal voor een koolmees. Verder zien we dat de eieren zichtbaar blijven als de vrouw de nestkast verlaat. Voorheen bedekte ze de eieren met haren. Het openlaten van de nestkom is ook een teken dat het broeden is begonnen.

 

Over een kleine twee weken zullen de kuikens uit het ei kruipen. Even wachten nog, maar let zo rond Bevrijdingsdag maar goed op of we bedelende snaveltjes in het nest zien…


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs