naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Aanvallen en verdedigen

Wim van Nee, STORK | vrijdag 27 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 401x

Ineens waren ze er, een stuk of acht ooievaars die intimiderend rond het nest cirkelden. Eentje waagde het zelfs om even op de rand te gaan zitten. Pa en ma waren alert, haalden zelfs uit naar de indringers, maar van echte paniek was geen sprake.
Solitaire en volhardende soortgenoten, daar moet je voor oppassen

Ze hebben de situatie goed ingeschat en wisten dat er geen serieus gevaar dreigde. Als ooievaars in een groep opereren, zijn ze niet op zoek naar een eigen nestplaats. Een solitaire en volhardende soortgenoot, daar moet je meer voor oppassen. Die kan er echt op uit zijn het nest te kraken.

Jongeren

Een groepje zoals deze bestaat uit jongeren van twee, drie misschien vier jaar oud. Voor het eerst terug van de trek, of eigenlijk terug van een paar jaar puberen in Spanje of West-Afrika. Terug in het broedgebied hebben ze geen nest om op terug te vallen, ze hebben immers nog niet eerder gebroed. Daarbij komt nog dat ze aan de late kant zijn, misschien onderweg wat vertraging opgelopen door onervarenheid. En dan is zo'n  bestaand en bezet nest aantrekkelijk genoeg voor de jongeren om even een kijkje te nemen.

Pa en ma zijn dit soort dingen wel gewend. Die bijten wat van zich af, zo van: 'Vlieg op, ga ergens anders klieren'  en gaan weer over tot de orde van de dag.
Zij hebben grotere zaken om zich mee bezig te houden, een kostbaar bezit waaruit over een dag of vijf de eerste kuikens zich naar buiten werken.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht