Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Het mannetje huismus 'steelt' nestmateriaal.

Door Merel Zweemer

Aangifte van vandalisme

Merel Zweemer | donderdag 18 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 178x

Je zou er bijna de vogelpolitie voor bellen. Wat een vandalen zijn die twee mussen. Eerder schreef ik er al over, maar vogels kunnen echt goed zijn in het jatten van andermans nestmateriaal. En helemaal door twee grote tegen een kleintje.

Durf je wel?

Tegen zo’n kleintje? De winterkoning is met een gemiddeld gewicht van 9,8 gram niet ruim uitgerust. Die mussen zijn met gemiddeld 28 gram heel wat zwaarder. En dan ook nog twee tegen één! En toch zie je dat de winterkoning nog best fel reageert. Hij moet wel, want dat nestje is zijn parel, waar hij grootste toekomstplannen mee had. Mussen zijn ook zaadeters, dus die hebben per definitie al een grote mond, euhh snavel. En dan doen ze ook nog eens heel lelijk tegen onze Hubo.

Het hoort erbij..

Ook dit is natuur. We kunnen hopen voor Hubo is dat het stelletje huismussen inmiddels een nestje heeft gemaakt en niet meer terugkomt omdat ze het te druk hebben met eitjes leggen. Als ze nog wel terugkomen, ben ik bang dat het er slecht uit gaat zien voor onze Hubo, want hij kan dit nestje niet verdedigen tegen deze twee onverlaten.

Ongunstige staat van instandhouding

Ja, dat nest verkeert nu ook in een ongunstige staat van instandhouding. Maar ik heb het eigenlijk over de huismus. Wist je dat huismussen het zelf eigenlijk zwaarder hebben dan de winterkoning? In tegenstelling tot de winterkoning is de populatietrend van de huismus de afgelopen decaden in een vrije val naar beneden gegaan. De laatste jaren lijken ze wat te stabiliseren, maar het aantal broedparen in Nederland is sinds 1975 ongeveer gehalveerd.

Dat is toch natuurlijk wel heel sneu. Maar geen reden om zo de vandaal uit te hangen.

Een paartje huismus in broedbiotoop (nest zit onder de dakpannen).

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenzwaluw Alle Beleef de Lente blogs