naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Kauw

Live

Lepelaar

Live

Voedertafel

Binnenkort

Huiszwaluw

Binnenkort

Spreeuw

Koolmees: beelden uit tweede nestkast online!   *   Nestkast kerkuil gekraakt door kauwen   *   Tweede ei bij de slechtvalk   *   Nieuwe soort bij de webcams: de kauw!   *   Eerste ei bij de slechtvalk!
Toon alle blogs & vlogs

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Aan de leg

Frank van Groen | dinsdag 17 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 356x

Na nummer één op zaterdag, twee op zondag en drie op maandag lag vanmorgen een vierde ei in het kauwennest. Ons kauwenvrouwtje is duidelijk aan de leg, maar hoe gaat dit verder?
Niet alle kauwen hebben zo’n riante woning als het BDL-stel

Het legsel

Een kauwenbroedsel bestaat meestal uit vier tot zes eieren. Bij uitzondering kunnen tot wel negen eieren worden gelegd. Ook zo benieuwd hoeveel eitjes er nog bij komen?

Wanneer begint het broeden?

Vanaf het eerste ei kan een kauw al gaan broeden. Ons kauwenvrouwtje doet dat duidelijk nog niet. Van maandag op dinsdag bleef ze voor het eerst ook ’s nachts in de kast. Van vast broeden was nog geen sprake want een groot deel van de nacht stond ze boven of naast haar eieren. Nu het avond is zit ma kauw wel degelijk in de broedhouding. Het kan niet lang meer duren of het serieuze broeden gaat beginnen. Dat wordt met gemiddeld 18 dagen een hele zit, een taak die voornamelijk door de aanstaande moeder wordt uitgevoerd.

Hoeveel eieren komen er nog?

Vogels leggen soms meer eieren dan gebruikelijk als ze in een goede conditie zijn, er in de omgeving veel voedsel is te vinden en er weinig concurrentie is. Of dit bij onze kauwen het geval is zal moeten blijken. De BDL-kauwen beschikken in elk geval over een riante woning, dus ruimte genoeg voor nog een eitje. Als ma kauw in dit tempo doorgaat is het morgenochtend tijd voor een vijfde eitje. Kijkt u mee?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht