naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Beleef de Lente 2019 start op 17 februari   *   Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online
Toon alle blogs & vlogs

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Aan de leg

Frank van Groen | dinsdag 17 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 306x

Na nummer één op zaterdag, twee op zondag en drie op maandag lag vanmorgen een vierde ei in het kauwennest. Ons kauwenvrouwtje is duidelijk aan de leg, maar hoe gaat dit verder?
Niet alle kauwen hebben zo’n riante woning als het BDL-stel

Het legsel

Een kauwenbroedsel bestaat meestal uit vier tot zes eieren. Bij uitzondering kunnen tot wel negen eieren worden gelegd. Ook zo benieuwd hoeveel eitjes er nog bij komen?

Wanneer begint het broeden?

Vanaf het eerste ei kan een kauw al gaan broeden. Ons kauwenvrouwtje doet dat duidelijk nog niet. Van maandag op dinsdag bleef ze voor het eerst ook ’s nachts in de kast. Van vast broeden was nog geen sprake want een groot deel van de nacht stond ze boven of naast haar eieren. Nu het avond is zit ma kauw wel degelijk in de broedhouding. Het kan niet lang meer duren of het serieuze broeden gaat beginnen. Dat wordt met gemiddeld 18 dagen een hele zit, een taak die voornamelijk door de aanstaande moeder wordt uitgevoerd.

Hoeveel eieren komen er nog?

Vogels leggen soms meer eieren dan gebruikelijk als ze in een goede conditie zijn, er in de omgeving veel voedsel is te vinden en er weinig concurrentie is. Of dit bij onze kauwen het geval is zal moeten blijken. De BDL-kauwen beschikken in elk geval over een riante woning, dus ruimte genoeg voor nog een eitje. Als ma kauw in dit tempo doorgaat is het morgenochtend tijd voor een vijfde eitje. Kijkt u mee?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht