naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Lepelaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Torenvalk

Live

Kauw

Live

Merel

Gaat de nijlgans broeden in het arendsnest?   *   Eerste ei bij de torenvalk!   *   Vijfde ei bij de ooievaars!   *   Vierde ei bij de merel!   *   Eerste jonge bosuil is geboren!
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Aan de andere kant van de schutting ...

Wim van Nee, STORK | vrijdag 14 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 785x

Wat is dat toch met die ooievaars, die, zo ver in het seizoen, op andere nesten komen storen? Hebben ze niet genoeg aan hun eigen plek? Voor dit jaar hoeft het allang niet meer... Voor later dan? Maar ze moeten nog op trek, wat voor zin heeft het om nu al in actie te komen voor volgend jaar?

Territorium

We moeten een beetje meer inzicht krijgen in een ooievaarsterritorium. In een ooievaarsrelatie speelt het nest absoluut een centrale rol. Eerst een nest, dan een partner.  Komt je maatje van het vorige jaar niet meer terug, dan komt er wel een ander.
Zo'n nest moet gelegen zijn in een goed voedselgebied. Ooievaars hebben daar oog voor. Maar ze zijn ook wat gemakkelijk aangelegd. Waarom een ingewikkeld nest in een boom bouwen, als er een kant en klaar nest beschikbaar is? Nou ja, beschikbaar ... Het nest is er, nu alleen nog in bezit nemen. Dat is wel een kraakpoging waard, zelfs nu het broedseizoen al bijna verstreken is. Wie weet, voor volgend jaar ...
 

Onweerstaanbaar

Ooievaars zoeken hun voedsel tot een afstand van een kilometer of drie vanaf het nest. Dit ga ik gelijk weer ontkrachten. Soms gaan ze verder, tien kilometer is geen probleem als er op die afstand toevallig een voedselvoordeeltje te halen valt. De drie kilometer vormt het bekende en vertrouwde kringetje. Het zou best kunnen dat er in dit gebied nog een nest is, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Ooievaars kunnen zeer dominant zijn, maar sommige zijn tolerant en het gaat ook wel erg veel energie kosten om je territorium ooievaarsvrij te houden. En als er toch genoeg voedsel te vinden is, ach, waarom zou je dan problemen maken?
Maar een ander nest, zo'n onweerstaanbaar nest ... als je dan toch wat in de buurt rondhangt ... waarom niet even een kijkje nemen? Je weet maar nooit ... en aan de andere kant van de schutting lijkt het gras altijd groener ...


Kunstnesten

En wat betekent dit voor ons mensen? Moeten we wel zomaar overal ooievaarsnesten neerzetten? De al aanwezige ooievaars kunnen behoorlijk in verlegenheid worden gebracht, als er in hun gebied een nest wordt bijgeplaatst.

U begrijpt vast al waar ik heen wil. Men zou er goed aan doen, om terughoudend te zijn bij het plaatsen van nesten. En drie nesten in één weilandje? Niet doen, het creëert een situatie waar territoriumgevechten vaker voor zullen komen dan op een plek waar maar één nest staat. Met het risico dat op geen van de nesten succes wordt geboekt.

Er zijn nog wel meer redenen om niet zomaar overal nesten te plaatsen. Als er nog tijd is, als de webcams nog even open blijven, dan kom ik erop terug.

 

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht