Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

7TG is onze BiesBaas

Saskia Wijte | vrijdag 24 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 305x

Alhoewel we hem nog niet in beeld op het nest hebben gezien is het al wel overduidelijk: onze oude vertrouwde visarendman is terug op het nest. Op 23 maart werd hij weer in de Biesbosch gesignaleerd en hij is de eerste visarend van 2023 in Nederland!
Lia Verkaar

7TG?

Voor degenen die bij de titel van dit blog denken: "Wat is een 7Tg?", ik praat jullie eerst even bij. 7TG is de code van de pootring van de visarendman die de afgelopen jaren samen met visarendvrouw zo vriendelijk was om voor onze camera te broeden, waardoor wij mee konden kijken in het wel een wee van het visarendgezin. En bij dezen doop ik man 7TG om tot BiesBaas, met dank aan medeblogger Kelvin die in een vorig blog een woordspeling in dezelfde richting opschreef.

Als eerste!

Visarenden zijn trekvogels en dus niet het hele jaar door aanwezig in Nederland. Zo eind maart arriveren ze weer in het land en aan het eind van de zomer verhuizen ze naar Afrika om daar de winter door te brengen.

Eerder deze week werden elders in Europa visarenden gesignaleerd in onder andere Engeland en Frankrijk. Van onze visarendman 7TG wisten we dat hij in de voorgaande jaren zo op 25 of 26 maart voor het eerst gezien werd in de Biesbosch. Persoonlijk hield ik daar dit jaar ook weer rekening mee. En laten die dagen dit jaar nou mooi in het weekend vallen, ideaal.

Gistermiddag, 23 maart, was ik dus nietsvermoedend aan het werk. Tot de visarendappgroep ineens wel heel gezellig druk werd voor een willekeurige donderdagmiddag. Visarend gezien! We weten nog niet welke maar er vliegt er al 1! Niet veel later kwam er een eerste foto binnen, en precies op dat moment lagen alle BdL-camera's plat.

In de avond kwamen er meer foto's binnen en trok boswachter Harm blij de conclusie: Hij is terug. Dé man van ons nest is terug, en ook nog eens als eerste waargenomen visarend binnen heel Nederland dit jaar. "Verenkleed en ringcombi lijken goed. Wat een baas is het toch!". Het prachtige blog van Kelvin zat nog vers in mijn gedachten, en zo was de bijnaam BiesBaas in mijn hoofd al snel ontstaan.

Recap van deze week

Sinds de visarendcamera live is gegaan is er dus al een hoop gebeurd. Oké, we hebben nog geen visarenden in beeld op het nest voor onze camera. Maar saai is het zeker nog niet geweest. Marters, ganzen, camera's die tijdelijk zonder beeld zaten en recordbrekende visarenden. Dit belooft wat voor de komende maanden. We zijn los beste lieve mensen!

Met een speciaal dankwoord toe

De opstart van het visarendseizoen is mede mogelijk gemaakt door 2 mensen die precies op het juiste moment op de juiste plek aanwezig waren met hun camera's. Bij dezen een heel hartelijk dank aan Arie Baldee en Lia Verkaar voor de prachtige foto's!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs